Τοπικά

Εύη Πολύζου: Βάναυση χρονιά για τους αλλεργικούς το 2021

Λόγο για αύξηση της νοσηρότητας σε όσους πάσχουν από αλλεργίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κάνει η ειδική αλλεργιολόγος κ. Εύη Πολύζου. Επισήμανε ότι το έτος που διανύουμε, προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από αλλεργίες, με τη μεταβολή του κλίματος στον πλανήτη να επηρεάζει σημαντικά την εποχή της γύρης, που είναι και ο υπ’ αριθμόν ένα «εχθρός» των αλλεργικών.

Η Βολιώτισσα διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Κέντρου στο «Metropolitan General» και αλλεργιολόγος στο νοσοκομείο «Υγεία», μίλησε για τις βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και επικαλέστηκε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Με την αλλαγή στις εποχές να επηρεάζει την ανθοφορία (αρχίζει πιο πρώιμα και τελειώνει αργότερα), η έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων δεν περνάει απαρατήρητη από την κ. Πολύζου, η οποία τόνισε: «Το 2021 θα είναι βάναυση χρονιά για τους αλλεργικούς ασθενείς, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πιο παλιά γνωρίζαμε ότι υπήρχε άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας. Τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει. Όσο ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, αυξάνουν η διάρκεια και η ένταση της εποχής της γύρης. Και καθώς έχουμε μεγαλύτερη μεταφορά γύρης, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των αλλεργικών συμπτωμάτων».
Η γύρη ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο, κάτι για το οποίο η έμπειρη ιατρός είπε: «Η γύρη κάνει πιο διαπερατό το αναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν πιο εύκολα οι διάφοροι ιοί στον οργανισμό μας. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα. Ένας στους τρεις Έλληνες υποφέρει από αλλεργικό άσθμα πλέον. Είναι τραγικό αυτό το ποσοστό. Επίσης, ένας άλλος μεγάλος αιτιολογικός παράγοντας στη σύγχρονη εποχή είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που δημιουργούν αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα. Γενικότερα, μετά την πανδημία, το μεγάλο πρόβλημα της ατμόσφαιρας, θα είναι οι μολυσματικές ασθένειες των πνευμόνων, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Η Εύη Πολύζου αναφέρθηκε επίσης στα κοινά συμπτώματα των αλλεργιών με τον Covid-19 και τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς, που υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό: «Πολλά αλλεργικά συμπτώματα αλληλοκαλύπτονται με τον Covid-19, π.χ. το μπούκωμα, το φτάρνισμα και η καταρροή. Ξεχωριστό σημείο είναι ο πυρετός, καθώς μιλάμε για ένα σύμπτωμα που στην αλλεργία δεν υπάρχει. Λόγω της πανδημίας, οι αλλεργικοί ασθενείς υποφέρουν περισσότερο, αφού έχουμε σύγχυση των κλινικών συμπτωμάτων».
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη προσοχής από τους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από αλλεργίες, με την κ. Πολύζου να τονίζει: «Η αλλεργία είναι φλεγμονή και τα φάρμακα χορηγούνται για την αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η κύρια θεραπεία της αλλεργίας λέγεται ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση. Μία ειδική ανοσοθεραπεία γίνεται είτε με εμβόλιο με το ειδικό αλλεργιογόνο, είτε με την αντιμετώπιση του άσθματος με μονοκλωνικά αντισώματα. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, ο ασθενής καταλήγει όχι απλά να έχει ύφεση, αλλά ίαση. Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα διαρκεί έξι χρόνια, αλλά ο ασθενής φτάνει στο σημείο να πετάει τα φάρμακα και να ζει μια φυσιολογική ζωή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το