Παραπολιτικά

Ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που μίλησαν…

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Zούμε μέρες μεγάλης φόρτισης, καθώς αποκαλύπτονται σταδιακά όλα τα κρυμμένα στιλέτα της πραγματικότητας της κακοποίησης και της σεξουαλικής βίας στον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού. Προφανώς η κακοποίηση δεν υπάρχει μόνο πίσω από τις κουίντες, τα καμαρίνια και τα αποδυτήρια. Είναι διάχυτη και επιδρά στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Το παράδοξο στον χώρο της τέχνης είναι ότι κανονικοποιήθηκε μέσα από τις διαδικασίες της «καλλιτεχνικής μεθόδου» και συσκοτίστηκε από τη «λάμψη» της κάθε «καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας». Καλλιτεχνικές ιδιοφυίες «τέρατα» πραγματικά σαν αυτά των παραμυθιών. Οι δράκοι της τέχνης.
Αποκαθηλώθηκαν τα τοτέμ και το λούστρο γέμισε σκουριά. Τέχνη και πολιτισμός είναι ο σεβασμός, η συνέπεια, η ευγένεια. Δεν είναι η βία και η κακοποίηση σωματική και λεκτική. Δεν μοιράζονται συγχωροχάρτια στο όνομα του ταλέντου, που εξαργυρώθηκε με τάλαντα εξουσία και βία … Καλές τέχνες δεν είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ενός έργου, αλλά και η ηθική, οι πρακτικές με τις οποίες «χτίστηκε».

Η βία, λεκτική, σωματική, ψυχολογική και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση πουθενά. Δεν υπάρχει πιο χυδαία δικαιολογία από εκείνη, που στο όνομα του ταλέντου που φέρει ο κάθε ανισόρροπος, γίνεται αποδεκτός ο εφιάλτης, η ταπείνωση και ο εκμηδενισμός των θυμάτων του.
Η τέχνη ευτυχώς έχει τη δύναμη να αφυπνίσει συνειδήσεις και αυτό κάνουν σήμερα οι δημιουργοί της. Εκθέτουν τη βία, φωτίζοντας κυριολεκτικά όλες τις σκοτεινές της πλευρές. Βροντερές φωνές ενάντια στη βία, σε κάθε της μορφή, φανερή ή καλυμμένη πίσω από στρεβλές ιδέες.
Το «ταρακούνημα» μιας συντηρητικής και ωχαδερφίστικης κοινωνίας ενάντια στη βία, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της και αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα των ανθρώπων του πολιτισμού.
Είναι μια μάχη που δίνεται ταυτόχρονα από τους καλλιτέχνες και από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που κινητοποιούνται και παίρνουν σαφή θέση απέναντί της.

Η τεράστια δύναμη αυτής της κινητοποίησης ενάντια στη βία μπορεί να λειτουργήσει με χειρουργική ακρίβεια στην εξάλειψη του μορφώματος και να μας κάνει να πιστέψουμε πραγματικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την καταπίεση και τις φοβίες.
Αγάπη λοιπόν, θαυμασμός και ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που μίλησαν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το