Τοπικά

Ευάλωτη στη νιγηριανή μετάλλαξη του κορωνοϊού η Μαγνησία

Περισσότερο εκτεθειμένη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζεται η Μαγνησία απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.1.318, η λεγόμενη νιγηριανή μετάλλαξη, που στην Ελλάδα αρχικά εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια, σε Στερεά, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, και Κρήτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που μίλησε στη «Θ» η συγκεκριμένη μετάλλαξη φέρεται 60% περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και 100% από το κανονικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Όπως τονίζει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος οι πληθυσμοί τους έχουν αναπτύξει σε μεγαλύτερο ποσοστό ανοσία, γεγονός το οποίο, ωστόσο δεν ισχύει για περιοχές, όπως η Αττική, αλλά και η Μαγνησία, όπου τα πράγματα ήταν καλύτερα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για έκθεση στη νιγηριανή μετάλλαξη. Όπως υπογραμμίζει στον Βόλο, όπως και στον υπόλοιπο Νομό, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μικρά κύματα εξάρσεων των μολύνσεων, με την κορύφωση να έρχεται στις 12 Μαΐου. Από εκεί και έπειτα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, η οποία θα ενταθεί γύρω στις 15 Ιουνίου, όταν και αναμένεται να «πρασινίσει» με τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από τα 20 ημερησίως. «Στη Μαγνησία παρατηρείται πτωτική πορεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που να δείχνουν πως θα έχουμε νέα έξαρση, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε από τον Ιούλιο και μετά τι θα γίνει με τον τουρισμό για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα» επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης, που τονίζει ακόμα πως πανελλαδικά η αποκλιμάκωση άρχισε από τις 7 Απριλίου, αν και κοντά την περίοδο του Πάσχα, με τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό η πανδημία ανέκαμψε. Μάλιστα το διάστημα από 4 έως και 13 Μαΐου υπήρξε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν από 1.700 έως και 2.500 κατά μέσο όρο θυμίζοντας αριθμούς δεύτερου κύματος. Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα από τις 14 Μαΐου άρχισε αργή, αλλά σταθερή πτωτική πορεία, με μικρές εξάρσεις, και έτσι στις 15 Ιουνίου αναμένεται να πέσουμε στα 978 κρούσματα, και γύρω στα 385 γύρω στις αρχές Ιουλίου με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης γύρω στα 200 κρούσματα. Η συνέχεια ακόμα όμως είναι άγνωστη, και δεν είναι σίγουρο αν θα πέσουμε χαμηλότερα, αφού το γεγονός αυτό θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα του τουρισμού και κατά πόσο θα επικρατήσουν μεταλλαγμένα στελέχη που ευνοούν την ταχύτερη διασπορά, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.

Ανησυχία λόγω μη χρήσης μάσκας
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη τήρηση των μέτρων από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι είναι λάθος η μη χρήση μάσκας, παρά το γεγονός ότι η εικόνα είναι καλύτερη. «Βοήθησαν τα self test και οι καλές καιρικές συνθήκες, όμως εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη βρουν τον πληθυσμό χωρίς σημαντικό βαθμό ανοσίας και χωρίς προστασία, εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Όσο δεν πιάνουμε τον βαθμό εμβολιασμού που πρέπει, επιβάλλεται να τηρούμε τα μέτρα και να φορούμε μάσκα» υπογραμμίζει, αναφέροντας ακόμα πως «τα πράγματα πάνε καλά, βλέπουμε τη βρύση, αλλά δεν πίνουμε νερό ακόμα». Ο καθηγητής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν υπάρξει, το τοποθετεί περίπου το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ή στις αρχές Δεκεμβρίου και θα φέρει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από το τρίτο κύμα, αν και θα επηρεάσει μικρότερο αριθμό πληθυσμού, με προεξάρχον ένα από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Δεν είναι νομοτέλεια το 4ο κύμα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, με αποστάσεις, χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, καθώς η αποκλιμάκωση της πανδημίας φαίνεται να κινείται με αργούς ρυθμούς. Εκτίμησε πως εάν εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι το επόμενο διάστημα μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα, αλλά θα πρέπει παράλληλα να τηρούνται και τα μέτρα. Εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός πως ένα ποσοστό γύρω στο 30 με 35% άνω των 60 ετών δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί, καθώς «δεν μπορεί ο φοιτητής να απέχει από τα αμφιθέατρα για περισσότερο από έναν χρόνο για να προστατέψει αυτόν που είναι πάνω από 60 και ο ίδιος να μη φροντίζει τον εαυτό του. Ούτε η οικονομία να έχει πληγεί λόγω του πολύμηνου lockdown για να προστατευτούν αυτοί που είναι περισσότερο ευάλωτοι. Οφείλουν να εμβολιαστούν και ως ανταπόδοση για τους 12.000 θανάτους». Απαντώντας σχετικά με τον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού χαρακτήρισε μικρό το πρόβλημα, αφού όπως είπε μόλις ένα 10% το έχει αποφύγει, ενώ σημείωσε πως και σε επίπεδο Μαγνησίας η στάση του ιατρικού συλλόγου ήταν άψογη, καλώντας έγκαιρα τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τέλος δεν απέκλεισε κάποιες νέες μεταλλάξεις να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, ωστόσο όμως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κάποιο ζήτημα, καθώς είναι επαρκή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το