Τοπικά

«Έξυπνη Πόλη» ο Δήμος Αλμυρού με ελεύθερο ίντερνετ, smart παγκάκια, ηλιακό φορτιστή και στύλο

Συστήματα «Έξυπνης Πόλης» θα προμηθευτεί ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αλμυρού» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», συνολικού προϋπολογισμού 1.654.334 ευρώ. Η προμήθεια εντάσσεται στο υποέργο 2, του οποίου είναι δικαιούχος ο Δήμος Αλμυρού, με προϋπολογισμό 140.864 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση ένταξης, το υποέργο 2 με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης» πόλης» αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση:
-Τμήμα Α «Σύστημα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi)», προϋπολογισμού 61.256 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
-Τμήμα Β «Συστήματα έξυπνου αστικού εξοπλισμού», προϋπολογισμού 79.608 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. που περιλαμβάνει έξυπνο σταθμό ανάπαυσης (έξυπνο παγκάκι), έξυπνο ηλιακό φορτιστή και έξυπνο ηλιακό στύλο.

Τεχνική περιγραφή
Στο πλαίσιο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης και της μετατροπής του σε «Ανοιχτό κέντρο Εμπορίου» (ΑΚΕ), μεταξύ άλλων θα εγκατασταθούν και 30 σημεία ασύρματης πρόσβασης. Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο θα είναι εξωτερικού χώρου, ανά τρία σημεία θα δημιουργείται μία ομάδα MESH APs. Η κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει ένα Κύριο Σημείο (Master AP) που θα εξυπηρετεί τα άλλα δύο (SlaveAPs). Βασικός στόχος του έργου είναι η ασύρματη πρόσβαση των πολιτών και των εργαζομένων στο Δήμο χωρίς περαιτέρω πιστοποίηση. Για την αποτελεσματική κάλυψη του χώρου θα απαιτηθεί συγκεκριμένος αριθμός κεραιών (Access Points, AP) ανά περιοχή, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης ραδιοκάλυψης και της καταγραφής των αναγκών λειτουργίας.
Ως κεντρικό σημείο του δικτύου προτείνεται το Δημαρχείο.
Η υποδομή ασύρματης δικτύωσης που θα αναπτυχθεί θα καλύπτει τους πόλους εμπορικού ενδιαφέροντος της περιοχής, τα αξιοθέατα της περιοχής, πλατείες, πάρκα και άλλα σημεία αναψυχής

Στο πλαίσιο του εξοπλισμού του ΑΚΕ με συστήματα «έξυπνης» πόλης, εντάσσεται το «έξυπνο» κάθισμα. Το «έξυπνο» κάθισμα (smartbench) προτείνεται να τοποθετηθεί σε σημεία ανάπαυσης των επισκεπτών – πελατών, τέσσερα στο σύνολο (1 στην οδό Αγοράς, 1 στην οδό Δημητρίου Γρηγοριάδου και 2 στην οδό Αθηνών).
Το έξυπνο παγκάκι, πέρα από την προφανή του χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών θα προσφέρει μια σειρά έξυπνων και καινοτόμων υπηρεσιών, εναρμονισμένες στην έννοια της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Ο πολυλειτουργικός σταθμός ανάπαυσης (έξυπνο παγκάκι) θα είναι μοντέρνου σχεδιασμού με smart χαρακτηριστικά που θα παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, κοινωνικής πληροφόρησης και ενεργειακής αυτάρκειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Tο έξυπνο παγκάκι θα πρέπει να είναι πολυχρηστικό, στιβαρής μεταλλικής κατασκευής από ατσάλι, ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και στους βανδαλισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο το έξυπνο παγκάκι θα είναι ενεργειακά αυτόνομο, θα διαθέτει φωτοβολταϊκά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, θα είναι εύκολο στην εγκατάσταση εκτός διασύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο (offgrid). Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι οι ακόλουθες: Φόρτιση κινητών συσκευών επισκεπτών, ενσύρματα και ασύρματα, επιφάνειες προαιρετικού marketing, φωτισμός περιβάλλοντος LED.

Επίσης, προτείνεται η εγκατάσταση έξυπνου ηλιακού φορτιστή στην οδό Αθηνών σε σημείο που εφάπτεται στην πλατεία. Πρόκειται για έναν φορτιστή για κινητές συσκευές που ταυτόχρονα, όμως, παρέχει έναν μεγάλο αριθμό επιπρόσθετων «έξυπνων» υπηρεσιών στους επισκέπτες – χρήστες του. Είναι μια εντελώς αυτόνομη μονάδα, καθώς δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και έχει σχεδιαστεί για να προσθέτει αξία σε κάθε κοινόχρηστο (δημόσιο) χώρο, καθώς δίνει τη δυνατότητα φόρτισης κινητών συσκευών μέσω θυρών USB και διασύνδεσης στο Internet μέσω 4G Wifi.
Ο «έξυπνος ηλιακός στύλος» αποτελεί έναν ηλιακό φορτιστή για κινητές συσκευές, στην οδό Αθηνών σε σημείο που εφάπτεται στην πλατεία. Είναι εντελώς αυτόνομη μονάδα, επομένως δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και έχει σχεδιαστεί για να προσθέτει αξία σε κάθε κοινόχρηστο (δημόσιο) χώρο, καθώς δίνει τη δυνατότητα φόρτισης κινητών συσκευών μέσω θυρών USB και διασύνδεσης στο Internet μέσω 4GWifi.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το