Άρθρα

Εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας

του Γεωργίου Ι. Σούρλα*

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πολιτική ζωή του τόπου από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά – και όσα μικρότερα ή μεγαλύτερα επακολούθησαν μέχρι σήμερα – τα πλήγματα που δέχθηκε το πολιτικό σύστημα αλλά και η αξιοπιστία των πολιτικών, δυστυχώς δεν δίδαξαν σύνεση και υπευθυνότητα. Δίδαξαν μόνο πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν αρτιότερα τα εξωθεσμικά κέντρα.
Δίδαξαν ότι ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας – που συνήθως δεν απέκτησε την οικονομική δύναμη με νόμιμο τρόπο- και γνωρίζει καλά τους διαδρόμους της διαφθοράς και τις υπόγειες διαβάσεις της διαπλοκής, χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις για να συγκροτήσει το εξωθεσμικό κέντρο και συγκεκριμένα:
Πρώτον: Με την ίδρυση ή τον έλεγχο μιας τράπεζας, για να γίνονται οι πάσης φύσεως συναλλαγές απρόσκοπτα για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και για τους παράγοντες που διαπλέκονται μαζί τους κατά παρέκκλιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου
Δεύτερον: Με μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα με την οποία μπορεί να έχει τη στήριξη των φιλάθλων, ανεξαρτήτως κομματικής ιδεολογίας και ιδιαίτερα των νέων ακόμη και αν κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Τρίτον: Με την ανάπτυξη φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων ακόμη και ίδρυση ευαγών ιδρυμάτων, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης αποδοχής περί κοινωνικής ευαισθησίας.

Και βέβαια αν τύχει και της απολαβής τιμητικών διακρίσεων – πράγμα σύνηθες – από την πολιτεία, διευκολύνεται ακόμη περισσότερο το έργο του και προβάλλεται η φιλανθρωπική του δράση και διευκολύνονται τα επόμενα βήματα διαπλοκής.
Τέταρτον: Με την απόκτηση ενός τουλάχιστον μέσου ενημέρωσης, για να μπορεί να ασκεί τις επιρροές του για την προώθηση των συμφερόντων τους, όπως προμήθειες στο Δημόσιο και ανάληψη δημοσίων έργων. Για την προβολή των ημετέρων και την πολιτική εξόντωση όσων ανθίστανται στις ιδιοτελείς του επιδιώξεις.
Πέμπτον: Με παράγοντα ή παράγοντες της κυβέρνησης αλλά και από το ευρύτερο φάσμα της πολιτικής για να εξασφαλιστούν ευνοϊκότερες και ασφαλέστερες συνθήκες για τη δράση τους.
Το τρίγωνο της εξουσίας Εκτός από τη σύσταση και δράση των εξωθεσμικών κέντρων που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχει συνήθως και το τρίγωνο της εξουσίας που συναποτελείται από: Τους πολιτικούς, την οικονομική ολιγαρχία και τους ιδιοκτήτες ορισμένων Μ.Μ.Ε.
Οι οικονομικοί παράγοντες και οι ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε. φροντίζουν να έχουν προσβάσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους κυρίως όμως στα κόμματα εξουσίας. Στις επιδιώξεις τους συμβάλλουν και βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συνθέτουν τη λεγόμενη οριζόντια κοινοβουλευτική ομάδα που έχει την υποστήριξη και την προβολή των παραγόντων αυτών.
Πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο λαός δίνει την εντολή, αποκλειστικά και μόνο στους πολιτικούς να ασκούν την εξουσία, να κυβερνούν και αυτή την εντολή οφείλουν να τη σέβονται. Οι άλλοι οφείλουν να περιοριστούν στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στην αντικειμενική, ανεξάρτητη, αδέσμευτη ενημέρωση. Ο διακριτός αυτός ρόλος, αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξυγίανση της πολιτικής, την αντιμετώπιση της διαπλοκής, την προϋπόθεση για ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου. Και το σημαντικότερο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και εξουσίας.

*πρ. υπουργού – αντιπροέδρου της Βουλής

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το