Τοπικά

Εξωτερικός απινιδωτής σε φαρμακείο του Βόλου

Στην αγορά και τοποθέτηση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή προχώρησε στο φαρμακείο του ο φαρμακοποιός κ. Βασίλης Μπιρλιράκης προσφέροντας έτσι στους πολίτες μια σημαντική παροχή φροντίδας, που μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση έκτακτου καρδιακού επεισοδίου.
Της τοποθέτησης του απινιδωτή προηγήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού του φαρμακείου στα θέματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και πριν μερικούς μήνες έγινε και η εγκατάσταση του σημαντικού εξοπλισμού.
Μάλιστα από την 1η Φεβρουαρίου οι επισκέπτες και ασθενείς που μεταβαίνουν στο φαρμακείο, επί της οδού Ιωλκού στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ενημερώνονται για την ύπαρξη του εξωτερικού απινιδωτή, ώστε να γνωρίζουν πως σε περίπτωση ενός έκτακτου καρδιακού περιστατικού μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της εγκατάστασης του απινιδωτή ο φαρμακοποιός και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών, καθώς και διπλώματος στη διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή κ. Μπιρλιράκης επισήμανε: «Εμπνευσμένος από φαρμακεία του εξωτερικού αποφασίσαμε όλοι οι εργαζόμενοι του φαρμακείου να προχωρήσουμε στην εκπαίδευσή μας στην ΚΑΡΠΑ, ενώ πριν λίγους μήνες έγινε και εγκατάσταση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο φαρμακείο μας. Και το κάναμε αυτό γιατί με τον εξοπλισμό αυτό μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε έκτακτο καρδιακό περιστατικό και να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων. Εμείς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τέσσερις γειτονιές, όπως Αγία Παρασκευή, Χρυσοχοΐδη, Πανταζόπουλο. Και ενημερώνουμε τους ασθενείς του φαρμακείου δίνοντάς τους μία επιστολή. Ο ρόλος μας θέλουμε να είναι και συμπληρωματικός στο ΕΚΑΒ που προφανώς θα κληθεί στο επείγον περιστατικό. Αλλά, αν είμαστε πιο κοντά, μπορούμε να μεταβούμε άμεσα και εμείς και να προσφέρουμε βοήθεια με τον απινιδωτή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο και σε οποιαδήποτε ηλικία. Από τη στιγμή που θα συμβεί, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά. Η μάχη εναντίον της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής «κερδίζεται» ή «χάνεται» ουσιαστικά μέσα στα πρώτα τρία με πέντε λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με συμπιέσεις στον θώρακα και αναπνοές, αλλά και η χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά μέσω του εξωτερικού απινιδωτή για να μπορέσει η καρδιά να επαναλειτουργήσει εύρυθμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το