Τοπικά

Εξωτερικό ιατρείο για σύνδρομο long covid στο Νοσοκομείο Βόλου

Κλινικό σεμινάριο για το long covid σύνδρομο, πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου, στο πλαίσιο του 22ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, το οποίο για πρώτη φορά διεξάγεται στον Βόλο και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Στο συνέδριο συμμετέχει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», ενώ εμπλουτίζεται με διεθνείς συμμετοχές και παρουσία όλων των Αναισθησιολογικών Εταιρειών Ελλάδας.
Κατά το χθεσινό σεμινάριο, έγινε αναφορά για περιπτώσεις long covid, ενώ εξετάζεται και η λειτουργία ενός εξωτερικού ιατρείου long covid, στο Νοσοκομείο Βόλου.
Όπως δήλωσε η Ευαγγελία – Ιωάννα Χαυτούρα αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου και υπεύθυνη του Ιατρείου Πόνου που λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα στο «Αχιλλοπούλειο», «μιλάμε για το σύνδρομο που επιμένει μετά τα βασικά σύνδρομα της νόσου για πολλούς μήνες και δεν ξέρουμε και πόσο θα διαρκέσει. Δεν ξέρουμε αν κάποιος ασθενής μπορεί να υποφέρει και χρόνια. Το long covid σύνδρομο, επηρεάζει πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Μας ενδιαφέρει το ζήτημα του χρόνιου πόνου, δηλαδή ασθενείς που έχουν περάσει πολύ σοβαρά τη νόσο και συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα θωρακικού πόνου κ.ά.».

Από την πλευρά της, η κ. Μαρία Κοκολάκη συμπρόεδρος της οργάνωσης του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η πανδημία ανέδειξε σε όλα τα ιατρεία πόνου την αλληλεγγύη, τις αντοχές και την προσαρμοστικότητά μας. Στον Βόλο λειτουργεί ένα εξαιρετικό Ιατρείο Πόνου, με μάχιμους αναισθησιολόγους, όχι μόνο για τον χρόνιο και οξύ πόνο, αλλά και τον πόνο που έχουν οι ασθενείς από αυτή την πανδημία που μαστιγώνει την Ελλάδα. Διοργανώσαμε το συνέδριο στον Βόλο για να δώσουμε το έναυσμα να δημιουργηθεί κι εδώ στον Βόλο όπως είπε και η κ.Χαυτούρα, ένα εξωτερικό ιατρείο για το long covid σύνδρομο ή σύνδρομο μακράς διαρκείας, γιατί ο ρυθμός φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος, τα συμπτώματα επιμένουν και θέλουμε να δώσουμε στους ασθενείς θεραπεία και ποιότητα ζωής».
Όσον αφορά στις ηλικίες οι οποίες επιβαρύνονται περισσότερο από long covid σύνδρομο, η κ. Κοκολάκη ανέφερε ότι «επιβαρύνονται οι ασθενείς 50 – 75 ετών με υποκείμενα νοσήματα όπως υπέρταση σακχαρώδη διαβήτη, ή ανοσολογικά προβλήματα ή αν υπάρχει κακοήθεια π.χ. καρκίνος». Με τη σειρά της, η κ. Χατούρα συμπλήρωσε ότι «οι ασθενείς που είχαν χρόνιο πόνο πριν από τον long covid μετά με τον long covid τα συμπτώματα επιδεινώνονται και ο χρόνιος πόνος επιτείνεται, οπότε χρειάζονται φροντίδα από τα ιατρεία πόνου και παρηγορικής φροντίδας».

Αναισθησιολόγοι
Το σεμινάριο, παρακολούθησε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ιωάννης Ντόκος ,ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πόλη μας και το Νοσοκομείο φιλοξενεί το συγκεκριμένο συνέδριο. Όσον αφορά στην εικόνα των αναισθησιολόγων στη στελέχωση των νοσοκομείων, ο κ. Ντόκος δήλωσε «Είμαστε σε καλή κατάσταση σε σχέση με παρόμοια νοσοκομεία, καθώς η Ρόδος έχει μία αναισθησιολόγο. Εμείς έχουμε επτά αναισθησιολόγους. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να παράγουμε περισσότερου αναισθησιολόγους για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις».
Μάλιστα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας, ενός εξωτερικού ιατρείου long covid, ο διοικητής απάντησε ότι «Από τη δική μας την πλευρά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το