Τοπικά

Eξοπλισμό για την μείωση του ενεργειακού κόστους στις αντλήσεις πόσιμου νερού θα προμηθευτεί η ΔΕΥΑΜΒ 

Εξοπλισμό για την μείωση του ενεργειακού κόστους των αντλήσεων πόσιμου νερού θα προμηθευτεί η ΔΕΥΑΜΒ και το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση θα ακυρωθεί παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. με την οποία είχαν εγκριθεί η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την «προμήθεια και εγκατάσταση 70 ρυθμιστών συχνότητας και 70 ηλεκτρομαγνητικών μετρητών παροχής για την μείωση του ενεργειακού κόστους αντλήσεων πόσιμου νερού προϋπολογισμού 1,26 εκ. ευρώ καθώς μετά από εξέταση του αντικειμένου κρίθηκε ότι το περιεχόμενο πρέπει να επεκταθεί σε επιπλέον διατάξεις ενεργειακής οικονομίας και σε αντικατάσταση αντλητικών.
Έτσι, έρχεται προς έγκριση η μελέτη και οι όροι διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη μείωση του ενεργειακού κόστους αντλήσεων πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ. Η μελέτη θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Στο υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ είναι ενταγμένες σαράντα 44 γεωτρήσεις και 12 αντλιοστάσια επιφανείας. Λόγω της υποβάθμισης του υπόγειου υδροφορέα, έχει αυξηθεί η ενεργειακή κατανάλωση ανά κυβικό μέτρο αντλούμενου ύδατος, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά η παροχή των γεωτρήσεων. Η ενεργειακή δαπάνη για την άντληση νερού, είναι η μεγαλύτερη λειτουργική δαπάνη της υπηρεσίας και προσεγγίζει το κόστος εργασίας.

Είναι επομένως αναγκαίο, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, να υπάρξει ενεργειακή εξοικονόμηση στην άντληση του νερού, δράση η οποία μπορεί να συνδυαστεί με δημιουργία συνθηκών οικονομίας κλίμακας στην συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των γεωτρήσεων και αναβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του διανεμόμενου νερού, μέσω της αντικατάστασης του υφιστάμενου αντλητικού εξοπλισμού. Η ενεργειακή οικονομία επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των υφιστάμενων αντλητικών και με την τοποθέτηση ρυθμιστών συχνότητας στην εκκίνηση των αντλητικών συγκροτημάτων, ώστε η κατανάλωση να περιορίζεται στο βέλτιστο οικονομικοτεχνικά σημείο της καμπύλης απόδοσης της αντλίας. .

Η αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του διανεμόμενου νερού, επιτυγχάνεται από την παράλληλη τοποθέτηση στους καταθλιπτικούς αγωγούς των γεωτρήσεων ηλεκτρομαγνητικών μετρητών παροχής, ώστε να μετράται με ακρίβεια η παροχή της κάθε γεώτρησης, να τηλεκαθορίζεται με βάση υφιστάμενα σενάρια στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της ύδρευσης και να επιτυγχάνεται σε κάθε περίπτωση μείγμα διανεμόμενου νερού, απολύτως σύμφωνο με τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Νέος αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΜΒ
To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ Ζαφείρης Δασκαλόπουλος θα προταθεί ως αντιπρόεδρος στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το