Θ Plus

Η «εξομολόγηση» του Θ. Μικρούτσικου για το πρόβλημα υγείας

Στα αγαπημένα του Καπετανιανά στα Χανιά αναρρώνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και με μια ανάρτησή του επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Θάνος Μικρούτσικος ταξίδεψε στο Λονδίνο όπου και υπεβλήθη σε λεπτή επέμβαση.

Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης στην ανάρτηση του μιλάει για «το φανάρι του Ελ Ασχραμπ που πριν λίγο καιρό έσβησε απότομα» και το ταξίδι που αρχίζει «για να το ανάψει πάλι».

Η ανάρτηση

Μπροστά μου το αχανές Λιβυκό. Το “απροσμέτρητο νερό” που λέει και ο ποιητής. Δεξιά στο βάθος δεν φαίνεται το φανάρι του Ελ Ασχραμπ. Πριν λίγο καιρό έσβησε απότομα. Αύριο ξεκινώ το ταξίδι για να το ανάψω πάλι.

Καπετανιά, τα μικρά Σφακιά

Τα Καπετανιανά είναι χτισμένα σε ένα φυσικό «μπαλκόνι» με απέραντη θέα στο Λιβυκό πέλαγος και στην ιερή κορυφή του Κόφινα. Εδώ που ο ορίζοντας συναντά τη θάλασσα και τον πέτρινο όγκο των Αστερουσίων, συναντιέται και η ιστορία με τον μύθο και η πνευματικότητα με τη σύγχρονη κρητική φιλοξενία.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν αδιάκοπη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή των Καπετανιανών από τα μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα. Στην περιοχή κατέφυγαν οι λεγόμενοι «Ετεοκρήτες», οι γνήσιοι Κρήτες, μετά την κάθοδο των Δωριέων, ενώ η κατοίκηση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των γεωμετρικών, αρχαϊκών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Στα χριστιανικά χρόνια, η περιοχή θα προσελκύσει αναχωρητές και ασκητές και γίνεται σημαντικό κέντρο πνευματικότητας . Στη θέση του σημερινού οικισμού ιδρύθηκε η Μονή του Βαθμού που θα δώσει στη συνέχεια τη θέση της στην «Παναγία του Κύριε Ελέησον». Σταδιακά, το μοναστήρι μετατρέπεται σε χωριό με επίκεντρο την εκκλησία της Παναγίας, αλλά ερημώνεται το 1744 μετά από αλλεπάλληλες επιδημίες πανούκλας και υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν επί Τουρκοκρατίας.

Η ζωή επιστρέφει στο χωριό μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, όταν κάτοικοι του Ασφέντου Σφακίων μεταναστεύουν εδώ και ιδρύουν τα «Μικρά Σφακιά», τα οποία μετονομάζονται σε «Καπετανιανά», λόγω της ιδιαίτερα ενεργής δράσης των κατοίκων του σε όλες τις μεγάλες επαναστάσεις του 19ου αι.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το