Τοπικά

Εξομολόγηση στα “χρόνια” του κορωνοϊού μέσω e-mail και viber – «Φωτιά» πήραν τηλέφωνα και πληκτρολόγια ιερέων

Μπορεί οι ναοί να είναι κλειστοί και οι πιστοί να μην έχουν πρόσβαση στον πνευματικό τους, ωστόσο η πανδημία δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να καταργήσει την επικοινωνία των ανθρώπων. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η ψηφιακή τεχνολογία ευνοώντας το μυστήριο της εξομολόγησης να τελείται έστω και εξ’ αποστάσεως.
Διανύοντας ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα η ανάγκη των πιστών να επικοινωνήσουν με τους ιερείς γίνεται όλο και πιο έντονη. Και είναι αναμενόμενο, καθώς για αρκετούς ο λόγος του ιερέα, η συμβουλή ενός πνευματικού, τούς δίνει δύναμη και πίστη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να νιώσουν πιο δυνατοί και να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ιερείς προσπαθούν βρίσκονται στο πλευρό των πιστών προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες επικοινωνίας και ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία των ανθρώπων. Οι πιο ηλικιωμένοι επιλέγουν την τηλεφωνία και οι πιο νέοι το διαδίκτυο.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιος Οικονόμου, τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν πάρει «φωτιά», καθώς τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα από τους ιερείς για να επικοινωνήσουν με τους πιστούς, να τους προσφέρουν κουράγιο και ψυχολογική στήριξη, να τους ενθαρρύνουν και τους δυναμώσουν την πίστη τους.
Και πέρα από την επικοινωνία υπάρχει η ανάγκη των πιστών για εξομολόγηση, ειδικά αυτές τις μέρες του Θείου Δράματος που ο άνθρωπος θέλει να λυτρωθεί με τον δικό του τρόπο.

Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες οι ιερείς δεν σταματούσαν να εξομολογούν τους πιστούς που καρτερικά περίμεναν τη σειρά τους στις εκκλησίες για να πουν αυτά που τους βασανίζουν.
«Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι πιστοί δεν μπορούν να προσέλθουν στους ναούς» τόνισε ο προϊστάμενος του μητροπολιτικοί ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου προσθέτοντας πως «η εξομολόγηση γίνεται με άλλους τρόπους. Υπάρχουν τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα, το email και το viber και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευκολύνουν τους ιερείς. Σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, ο κόσμος έχει την διάθεση ψυχής για να επικοινωνήσει ακόμη περισσότερο με το Θεό. Οι πιστοί θέλουν να εκφραστούν και να ξεφορτώσουν το βαρύ ψυχολογικό φορτίο που έχουν μέσα τους».
Μάλιστα πρόσθεσε πως σε αρκετές περιπτώσεις η εξομολόγηση αποκτά και χαρακτηριστικά ψυχολογικής στήριξης των πιστών.
Συμπλήρωσε δε πως και οι ιερείς πονούν αυτή την περίοδο, που δεν μπορούν να είναι μαζί με τους πιστούς και να τελούν τα μυστήρια της εξομολόγησης και της θείας κοινωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το