Τοπικά

Εξοικονόμηση ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες – Τι συμβουλεύει ο πρόεδρος του ΣΕΗΜ

 

Με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει φτάσει στα ύψη, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι καταναλωτές αναζητούν καθημερινά τρόπους να εξοικονομήσουν ενέργεια, αλλά και να καταφέρουν να «επιβιώσουν» από τον καύσωνα που εδώ και 16 ημέρες «χτυπά απανωτά» όλη την ελληνική επικράτεια.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα κλιματιστικά παραμένουν για πολλές ώρες ανοιχτά και σε λειτουργία προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δροσερό περιβάλλον μέσα στο σπίτι. Η μη ορθή χρήση του όμως, πολλές φορές μπορεί να επιφέρει υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας κ. Σεραφείμ Μαουσίδης μιλώντας στη «Θ» αναφέρεται σε πρακτικές κι ενέργειες, στις οποίες μπορούν να προβούν οι καταναλωτές, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «καλό θα είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν σε σταθερή θερμοκρασία 26 – 27 βαθμούς Κελσίου κι όχι να επιλέγουμε να τα κλείνουμε και να τα ανοίγουμε συνεχώς, καθώς έτσι δεν εξοικονομούμε ενέργεια. Αν είμαστε σπίτι αρκετές ώρες, τότε μπορούμε να διατηρήσουμε το κλιματιστικό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Τα κλιματιστικά, όταν η θερμοκρασία έξω είναι ιδιαίτερα υψηλή, δεν θα αποδώσουν αν τα ρυθμίσουμε στους 16 – 19 βαθμούς Κελσίου όπως αρκετοί επιλέγουν να κάνουν, καθώς καταναλώνουν παραπάνω ενέργεια λόγω της υπερπροσπάθειας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες».
Όσον αφορά στη χρήση των υπολοίπων ηλεκτρικών συσκευών που «δίνουν» θερμότητα, όπως οι ηλεκτρικές κουζίνες και τα πλυντήρια, ο κ. Μαουσίδης συμβουλεύει να λειτουργούν είτε τις πρωινές είτε τις βραδινές ώρες κι όχι τις μεσημεριανές που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, προκειμένου να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες συνεχείς διακοπές ρεύματος και στον κίνδυνο που τυχόν δύναται να διατρέχουν οι ηλεκτρικές συσκευές, ο πρόεδρος σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν είχαμε προβλήματα σε πλακέτες ή σε συσκευές. Πρόκειται για έκτακτες βλάβες, ενώ και το να επιλέγουμε να κλείνουμε τις συσκευές και να μη λειτουργούν δεν είναι λύση, ωστόσο ό,τι δεν είναι απαραίτητο δεν το χρησιμοποιούμε».
Ο κ. Μαουσίδης ρωτήθηκε και για τους ανεμιστήρες που όπως είπε «πρόκειται για συσκευές που δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση. Είναι μία οικονομική λύση που μπορούμε να χρησιμοποιούμε».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024