Τοπικά

Έξοδος δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για τους έφηβους στο Βόλο «Θ»

efivoi

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα έχουν έξοδο οι έφηβοι του Βόλου, έχοντας κυρίως τρία στέκια, που συχνάζουν, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο. Η παραλία, οι καφετέριες, τα σπίτια φίλων, τα ίντερνετ καφέ, τα μαγαζιά και το σινεμά είναι οι κυριότεροι χώροι διασκέδασης και αξιοποίησης του λιγοστού ελεύθερου χρόνου των εφήβων, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν πως είναι ανάγκη να δημιουργηθούν επιπλέον χώροι ψυχαγωγίας, όπως Alou fun park, magic park, αθλητικοί χώροι.

Τα στέκια, εκεί που συχνάζουν οι έφηβοι, όταν θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να ηρεμήσουν από τη δύσκολη καθημερινότητα, ήταν το αντικείμενο ενδιαφέρουσας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, με υπεύθυνες καθηγήτριες, τη διευθύντρια, κοινωνιολόγο, κ. Νίκη Ρηγάκη και τη φυσικό κ. Κωνσταντίνα Μωραΐτου.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η πόλη του Βόλου, όπως και κάθε χώρος συνύπαρξης των ανθρώπων, δεν είναι μόνο το σύνολο των κτιρίων και των δρόμων της. Πρώτιστα είναι ο χώρος που οι κάτοικοί της ζουν, εργάζονται, κινούνται, διασκεδάζουν και δραστηριοποιούνται. Τα στέκια των νέων δίνουν ζωή στην πόλη και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να διαπιστώνει κανείς το χαρακτήρα αυτών των στεκιών και να καταγράψει προτάσεις για πιθανές ποιοτικές διαφοροποιήσεις του.
Στην έρευνα συμμετείχαν μαθητές της Γ’ τάξης που συμπλήρωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο. Μάλιστα το 55,9% των συμμετεχόντων ήταν αγόρια και το 44,1% κορίτσια.

Βγαίνουν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα
Το 29,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι βγαίνει έξω δύο φορές την εβδομάδα, το 23,6% τρεις φορές, το 29,4% πάνω από τρεις φορές, ενώ το 17,6% μία φορά.
Ανά φύλο τα κορίτσια σε ποσοστό 46,7% τόνισαν ότι βγαίνουν έξω δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τα αγόρια σε ποσοστό 42,1% πάνω από τρεις φορές.
Βέβαια η έξοδος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται μόνο για καφέ, αλλά και για κάποια αθλητική δραστηριότητα ή βόλτα στα καταστήματα ή βόλτα σε άλλους χώρους, όπως αυλές εκκλησιών, που είναι και μόδα της εποχής, αφού δεν κοστίζει και τίποτα, δεδομένης της κρίσης.
Οι περισσότεροι έφηβοι, ποσοστό 47,1%, δήλωσαν πως όταν βγαίνουν έξω, έχουν τρία στέκια. Τα περισσότερα αγόρια, 47,4%, ανέφεραν τρία στέκια, ενώ τα περισσότερα κορίτσια, 53,3%, ανέφεραν δύο στέκια.

Πού είναι  τα στέκια τους
Οι μαθητές ανέφεραν 19 συνολικά στέκια. Πάντως οι περισσότεροι επισήμαναν την παραλία σε ποσοστό 24,4%, κάποια καφετέρια 23,1%, φιλικά σπίτια 9%, τα ίντερνετ καφέ 7,6% και τα μαγαζιά 6,3%.
Σε ποσοστό σχεδόν 80% οι μαθητές θεωρούν ότι τα στέκια νέων που υπάρχουν στο Βόλο, καλύπτουν τα ενδιαφέροντά τους. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το βαθμό συμφωνίας με την εκτίμηση αυτή. Ενώ συμφωνεί με την άποψη αυτή το 89,5% των αγοριών, το αντίστοιχο ποσοστό συμφωνίας των κοριτσιών είναι 66,7%.
Πιο αναλυτικά, τα στέκια που συχνάζουν οι νέοι, είναι τα εξής: Παραλία 24,4%, καφετέρια 23,1%, σπίτια φίλων 9%, ίντερνετ καφέ 7,6%, μαγαζιά 6,3%, σινεμά 5,1%, εστιατόρια 3,8%, πάρκα 3,8%, πρακτορεία ΟΠΑΠ 2,6%, προαύλιο εκκλησίας 2,6% και σε ποσοστό 1,3% το καθένα είναι τα εξής: Κλαμπ, Άσυλο, βόλτα με ποδήλατο, Κορδόνι, μπάλα στη γειτονιά, μπάσκετ, μπιλιάρδο, Παλαιά, μπόουλινγκ.
Μάλιστα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα στέκια.
Για παράδειγμα τα αγόρια σε ποσοστό 31,8% επιλέγουν την παραλία, ενώ τα κορίτσια σε ποσοστό 16,2%. Στην καφετέρια συχνάζει το 19,6% των αγοριών και το 27,1% των κοριτσιών. Τα κορίτσια σε ποσοστό 18,9% επιλέγουν και τα σπίτια φίλων, ενώ τα αγόρια δεν το προτιμούν, δείχνοντας ενδιαφέρον σε ποσοστό 12.3% για τα ίντερνετ καφέ, όπου συχνάζει μόλις το 2,7% των κοριτσιών.
Επίσης τα κορίτσια επιλέγουν μαγαζιά 13,5%, σινεμά 8,1%, εστιατόρια 8,1%, ενώ τα αγόρια το προσεγγίζουν σε ελάχιστο ποσοστό.

Θέλουν νέα στέκια
Οι μαθητές προτείνουν να δημιουργηθούν και άλλα στέκια στο Βόλο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός. Μάλιστα το 32,4% θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν δύο στέκια.
Οι περισσότεροι έφηβοι πρότειναν τη δημιουργία αθλητικών κέντρων (20,2%), τα magic park πρότεινε το 11%, το Alou fun park πρότεινε το 9,1% και τη δημιουργία νεροτσουλήθρων ζήτησε το 7,5% των ερωτηθέντων. Πάντως τα περισσότερα αγόρια ζήτησαν να δημιουργηθούν νέα αθλητικά κέντρα και τα περισσότερα κορίτσια ζήτησαν τα Alou fun park.

Από μικρή ηλικία οι διαφορές
Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται πως η έννοια του φύλου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις επιλογές των στεκιών των νέων, αφού παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις σε όλες τις παραμέτρους της έρευνας. Η έννοια του φύλου περιέχει κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους και συμπεριφορές ανδρών και γυναικών, που ξεκινούν από τη μικρή ηλικία. Μάλιστα οι διαφορετικές επιλογές κοριτσιών και αγοριών ως προς τα στέκια δείχνει και τις διαφορές τους, στην αντίληψη που έχουν για τον ελεύθερο χρόνο. Επίσης καταγράφεται η ζωτική ανάγκη των αγοριών για τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων. Η σύνδεση της επιθυμητής διασκέδασης με τον αθλητισμό προσφέρεται για σημαντικά συμπεράσματα.
Η «Θ» ζήτησε και την άποψη των εφήβων για τα στέκια που προτιμούν. Η μαθήτρια Αντιγόνη Ζάχου ανέφερε πως οι έφηβοι πηγαίνουν εκεί που συχνάζουν περισσότερο οι συνομήλικοί τους. Και βγαίνουν κυρίως από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, όσον αφορά στους μαθητές Γυμνασίου. Το πόσες φορές θα βγει ένας έφηβος, εξαρτάται από την προσωπικότητα του ατόμου, το γονέα που δίνει την άδεια και τις σχολικές υποχρεώσεις.
Η Φωτεινή Παλαμίδη υπογράμμισε ότι τα στέκια μπορεί να είναι από μια καφετέρια μέχρι και ένα πάρκο, αλλά και ο αύλειος χώρος των εκκλησιών, όπου γίνονται διάφορες δραστηριότητες.
Η Αργυρώ Πρώια σημείωσε πως τα στέκια των εφήβων είναι όχι μόνο στην παραλία, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο. Τα υπάρχοντα στέκια μπορεί να μη μας καλύπτουν απόλυτα, αλλά είναι και πιο οικονομικά μέσα στην κρίση.
Η Κασσιανή Σκαμάγκα δήλωσε πως οι έφηβοι αναζητούν και νέες επιλογές για να έχουν στέκι. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι διαλέγουν πλέον και τον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου. Το στέκι δεν είναι μόνο ένας καφές. Ο έφηβος αναζητεί και τη βόλτα, να δει περισσότερο κόσμο και από άλλες ομάδες.
Η Σοφία Πανταζή δήλωσε πως «στέκι δεν είναι μόνο εκεί, που θα πληρώσεις. Εμένα με καλύπτει να καθίσω με την παρέα μου στην είσοδο της πολυκατοικίας και να πούμε ανέκδοτα, διασκεδάζοντας».
Η Ανθή Σταυρίδη σημείωσε πως μέσα από την έρευνα έγιναν επισκέψεις των μαθητών και σε αθλητικούς χώρους, όπως το Σκοπευτήριο, Τάε Κβον Ντο, τους ομίλους κωπηλασίας και είδαν πώς μπορούν οι αθλητικοί χώροι να αποτελέσουν επίσης στέκια, όπου το κόστος είναι ελάχιστο, ενώ οι συμμετέχοντες περνούν και πολύ όμορφα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το