Τοπικά

Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών άνω των 20.000 ευρώ – Από τις 3 Αυγούστου σε εφαρμογή ο Νόμος για όλες τις επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τους πιστωτές άνω των 20.000 ευρώ, μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με διαγραφή της οφειλής, είτε είναι αυτή προς τράπεζα, είτε προς το Δημόσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων χθες μιλώντας προς τα μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και προς τους δημοσιογράφους, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πρόσθεσε πως το υπόλοιπο τμήμα της οφειλής, όταν πρόκειται για το Δημόσιο, ρυθμίζεται μέχρι και 120 δόσεις. Για τις οφειλές προς τις τράπεζες που δεν διαγράφονται βάσει του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι δόσεις μπορεί να είναι και περισσότερες.

Ο κ. Μπασδάνης αριστερά και ο κ. Κουρμούσης

Δεν απαιτείται η επιχείρηση που θα υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, να διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα. Ο κ. Κουρμούσης πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες ζητούν εναγωνίως να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου, που έχει ανακοινωθεί πως θα είναι η 3η Αυγούστου 2017 και προσδιόρισε σε 100 δισ. ευρώ τα χρέη ιδιωτών προς τράπεζες, σε άλλα 100 δισ. τα χρέη προς το Δημόσιο και άλλα τόσα σε διάφορους άλλους πιστωτές. «Μιλάμε για ένα νόμο που θα ρυθμίσει όλα αυτά τα χρέη. Θα δώσει ανάσα στην επιχείρηση, που σήμερα έχει φθάσει σε ένα σημείο από τη μια να πληρώνει και από την άλλη το χρέος να αυξάνεται. Πιο πολύ πληρώνουν τόκους και πρόστιμα και όχι το ίδιο το κεφάλαιο του χρέους. Τώρα έχει τη δυνατότητα να «κουρευτεί» αυτό το πλασματικό χρέος και να μείνει το πραγματικό χρέος, που μπορεί να πληρώσει μια επιχείρηση, να το βάλει σε μια σειρά και να προχωρήσει μπροστά», τόνισε ο κ. Κουρμούσης.

Η επιχείρηση για να υπαχθεί στον νόμο, πρέπει να αποδείξει με μια μελέτη βιωσιμότητας, πως είναι βιώσιμη και να έχει μια θετική καθαρή θέση την τελευταία τριετία, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του 2016, με βάση τις δηλώσεις που θα γίνουν εντός του καλοκαιριού.

Και οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον «Τειρεσία», μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ δικαίωμα υπαγωγής όλων των κατηγοριών επιχειρήσεις (ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ κ.αλ.), καθώς και οι συνεταιριστικές.

«Τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Είμαστε σχεδόν δέκα φορές πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δεύτεροι στην Ε.Ε.», ανέφερε.

Ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο, τόσο για τα «κόκκινα δάνεια», όσο και για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ δέχθηκε και ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης κατέθεσε την πρόταση, να αναλάβει ο φορέας τον ρόλο του διαμεσολαβητή-συντονιστή, με ένα πολύ μικρό κόστος, με τον κ. Κουρμούση να αφήνει περιθώριο μόνο και εφόσον επεκταθεί το μητρώο, με την παρέλευση δύο μηνών από την εφαρμογή του Νόμου.

Για Νόμο που ωφελεί τους μεγάλους και όχι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δίνουν τον αγώνα της επιχειρηματικής, ακόμη και της φυσικής τους επιβίωσης, μίλησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό μόνον όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και ταυτόχρονα μπορούν να αποδείξουν με σχετική μελέτη τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπασδάνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποια μικρή τοπική επιχείρηση στη Μαγνησία ή οπουδήποτε που τα συνολικά της χρέη να ξεπερνούν κατά πολύ τις 20.000 ευρώ και ταυτόχρονα να υποχρεούται να αποδείξει με σχετική μελέτη ότι είναι βιώσιμη και παράλληλα να πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Παράλληλα, στις μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται υποχρεωτική η παρέμβαση εμπειρογνώμονα, ο οποίος και θα πρέπει να διαμορφώσει το business plan και βάσει αυτού να ελεγχθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και τον κορμό της αγοράς, αυτή η διαδικασία με τον εμπειρογνώμονα δεν είναι υποχρεωτική, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, ο επιχειρηματίας να εφησυχάσει στο δικό του σχέδιο, το οποίο μπορεί να έχει λιγότερη επιτυχία. Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό λοιπόν, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ελέγχουν τη διαδικασία, που κανείς όμως από το υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει την διαδικασία αυτή καθαυτή ή τα πάντα θα ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και με ποιο τρόπο;».

ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το