Οικονομία

Exit στην αβεβαιότητα μέσω Μάλτας

Μια συνολική συμφωνία, που θα συμπεριλαμβάνει και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είναι ο στόχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου μετά τα θετικά αποτελέσματα του Eurogroup.

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε χθες στη Μάλτα, με την αναγνώριση από τους επικεφαλής των θεσμών ότι οι προϋποθέσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τη σύνταξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement), με την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, πρέπει να τεθούν «το συντομότερο δυνατό».

Η απόφαση αυτή των υπουργών της Ευρωζώνης κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητας με μέτρα που «θα στενοχωρήσουν τον λαό», όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, αλλά και ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητα, γεγονός που θα επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται και όλοι έχουμε το μερίδιο ευθύνης μας για τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί. Φιλοδοξία μου είναι να έχει επιτευχθεί η συνολική πολιτική συμφωνία πολύ πριν από το καλοκαίρι, αφού οι όποιες καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς το θετικό μομέντουμ που υπήρχε τους τελευταίους μήνες κινδυνεύει να ”ξεγλιστρήσει”», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνάντησης στη Μάλτα.

Η θετική εξέλιξη δεν ήταν εύκολη, ούτε αυτονόητη. Χρειάστηκαν οι επανειλημμένες αποστολές των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, καθώς και δύο μίνι Eurogroup, υπό την προεδρία του Γ. Ντάισελμπλουμ, όπου όλες οι πλευρές -και κυρίως το ΔΝΤ- κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να βρεθεί λύση στα ακανθώδη ζητήματα της συμφωνίας. Ακόμη και την Τετάρτη, με την ακύρωση της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης, τα πάντα ήταν στον αέρα. Τελικά το προσχέδιο πήρε το άτυπο «OK» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, την Πέμπτη, στο Βερολίνο, και χθες το πρωί, πριν από το Eurogroup, «κλείδωσε» οριστικά η θετική απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

«Οι εντατικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσαν καρπούς», παραδέχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δε θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των δανειστών. «Δεν υπάρχει κανένα ”πολιτικό” εμπόδιο», είπε, συμπληρώνοντας ότι η ακριβής ημερομηνία εξαρτάται από πρακτικά ζητήματα. Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την εφαρμογή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% του ΑΕΠ το 2020 που συμφωνήθηκε.

«Ισορροπημένη συμφωνία»
Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και -για πρώτη φορά ύστερα από καιρό- ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, όλα τα μέρη «καλωσόρισαν» την πρόοδο για τη συμφωνία. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια καλή, ισορροπημένη συμφωνία, για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί. Για πολύ θετική εξέλιξη μίλησε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «σύντομα θα μιλήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα». «Μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα συντάξουμε μελέτη για το ελληνικό χρέος», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Μπ. Κερέ.

Απαραίτητο να υπάρξουν επαρκείς διασφαλίσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που παραμένουν ανοικτά. «Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των ανοικτών θεμάτων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην Αθήνα».

«Μια τέτοια συμφωνία στις πολιτικές θα πρέπει να συμπληρωθεί με διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς διασφαλίσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική, η οποία θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, πριν το πρόγραμμα τεθεί για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ στην ανακοίνωση.

«Η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχθηκε στο Eurogroup Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία», σχολίασε μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, και ειδικότερα τον ελληνικό λαό», παραδέχτηκε.

Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. «Θεωρούμε ότι τα αντίμετρα κατά κάποιον τρόπο αντισταθμίζουν τα μέτρα και κυρίως δημιουργούν τη βάση για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το