Κόσμος

Exit poll: 30% στο κόμμα του Μακρόν, 17% η Λεπέν-Ρεκόρ αποχής

Το πρώτο exit-poll από το Βέλγιο μιλάει για σαρωτική νίκη του κόμματος Μακρόν με 30%. Στο exit poll που διενήργησε το RTBF, ακολουθούν οι Ρεμπουμπλικάνοι με 19-20% και η Λεπέν με 17%.

Εxit Poll για την LeSoir

En marche (Mακρόν): 29 -31%
Ρεπουμπικάνοι / UDI :18 -20%
Εθνικό Μέτωπο : 17 -18%
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 12 – 13%
Σοσιαλιστές: 7- 8%.

Αποχή ρεκόρ: Ψήφισαν 1 στους 2

Η αποχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φθάσει ποσοστό ρεκόρ, μεταξύ 50% και 51%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν σήμερα τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Το τελικό ποσοστό αποχής αναμένεται να φθάσει το 50% σύμφωνα με το Ifop, το 50,5% σύμφωνα με το Ipsos και το Kantar Sofres, το 51% σύμφωνα με το Elabe, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις μεγάλες πόλεις στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία.

H συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, από το 1997 μέχρι σήμερα, στις 17.00 το απόγευμα. Η τάση, όπως φαίνεται, είναι ξεκάθαρα καθοδική
H συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, από το 1997 μέχρι σήμερα, στις 17.00 το απόγευμα. Η τάση, όπως φαίνεται, είναι ξεκάθαρα καθοδική
Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων στο σημερινό Α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αριθμός πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!». Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους. Κατά τη σημερινή αναμέτρηση του Α’ γύρου τα εκλογικά κέντρα στην επαρχία κλείνουν μια ώρα νωρίτερα απ’ ότι στις προεδρικές, ήτοι στις 18,00 (19,00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις όπως πάντα στις 20,00 (21 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν θα αφορούν τα ποσοστά που κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάθε κόμμα. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να δοθούν οι λεπτομέρειες για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η αποχή παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις βουλευτικές γιατί οι υπολογισμοί των ποσοστών γίνονται με βάση τους εγγεγραμμένους. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων.

Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων. Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών!

Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα.

Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ), ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Η Λεπέν, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε παντελόνι, έριξε την ψήφο της στην κάλπη υπό τα φλας περίπου 20 φωτορεπόρτερ. Συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι “υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές”. Όμως, συμπλήρωσε, “οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό”.

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

Εκλογές ξανά στη σκιά της τρομοκρατίας

Οι εκλογές διεξάγονται για ακόμη μία φορά στη σκιά της τρομοκρατίας και υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το βράδυ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και το Σεν Ντενί . Ο πρώτος γύρος πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες έπειτα από μια επίθεση με σφυρί που πραγματοποίησε ένας άνδρας που δήλωσε πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος εναντίον ενός αστυνομικού, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά, κοντά στη Νοτρ Νταμ του Παρισιού.
Για το λόγο αυτό, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν και πάλι, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας με φόντο την απειλή της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ «αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα συμμετάσχουν μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση Sentinelle (Φρουρά) για να διασφαλίσουν την ασφάλεια περίπου 67.000 εκλογικών τμημάτων.

«Σε κάθε διαμέρισμα, με επικεφαλής τον νομάρχη, έχει πραγματοποιηθεί μια σημαντική δουλειά ανάλυσης και συντονισμού με τους υπευθύνους της αστυνομίας και της χωροφυλακής, για να αποσαφηνισθούν σε τοπικό επίπεδο οι τρόποι ανάληψης δράσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Όπως είχε γίνει και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, θα εξασφαλισθεί «διαρκής επαφή» με τους προέδρους των εκλογικών τμημάτων, καθώς και «τακτική και εμφανής παρουσία» των δυνάμεων ασφαλείας και «διαρκής δυνατότητα επέμβασης».

Μέσα και γύρω από το εκλογικό τμήμα, μόνον ο πρόεδρος του εκλογικού τμήματος έχει την αστυνομική εξουσία και «καμιά ένοπλη δύναμη δεν μπορεί να είναι παρούσα χωρίς την έγκρισή του», διευκρινίζεται, εξάλλου, στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η χώρα ζει στον αστερισμό του Μακρόν

Με την τρόμο-υστερία να είναι πανταχού παρούσα, τα των εκλογών έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, όχι μόνο λόγω σημασίας, αλλά και επειδή το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης φέρεται λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένο: σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (LREM-«Η Δημοκρατία Μπροστά») αναμένεται να αποκτήσει ευρύ προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπαίνοντας έτσι σε τροχιά εξασφάλισης μιας από τις ισχυρότερες πλειοψηφίες στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη.

Το κόμμα του Μακρόν φέρεται να εξασφαλίζει 29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο και να προηγείται κατά πολύ των Ρεπουμπλικανών και των συμμάχων τους της κεντροδεξιάς που εμφανίζονται με 23%. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 17% ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία 12,5% και οι Σοσιαλιστές 8,5%.

Η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα του Μακρόν θα λάβει 385 με 415 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών, ενδεχομένως την μεγαλύτερη πλειοψηφία έπειτα από την σαρωτική νίκη του Σαρλ ντε Γκολ το 1968.

Οι Ρεπουμπλικανοί φέρονται να εξασφαλίζουν 105-125 έδρες, οι Σοσιαλιστές 25-35, η Ανυπότακτη Γαλλία 12-22 και το Εθνικό Μέτωπο 5-15, προβλέπει η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 2-4 Ιουνίου σε δείγμα 2.103 ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 68% των ερωτηθέντων έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το ποσοστό για εκείνους που θα ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν ανέρχεται σε 75%, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως η Γαλλία συνεχίζει να ζει στον πολιτικό αστερισμό του Μακρόν, ένα μήνα μετά την εκλογή του 39χρονου στον προεδρικό θώκο της χώρας.

Άλλωστε, για τους Γάλλους θεωρείται παράδοση να παρέχουν σε κάθε νεοεκλεγέντα πρόεδρο τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δίνοντας του την πλειοψηφία στη Βουλή. Από το 1981, οι βουλευτικές εκλογές, που ακολουθούν τις προεδρικές, καταλήγουν πάντοτε με νίκη της παράταξης στην οποία ανήκει ο νέος αρχηγός του κράτους.

Γιατι είναι σημαντικές οι εκλογές αυτές;

Γιατι δίχως την έγκριση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος δεν μπορεί να περάσει όλους εκείνους τους νόμυς που θεωρεί σημαντικούς. Μόνο η Εθνοσυνέλευση μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδια ή κρατικές δαπάνες. Οπότε στην περίπτωση ενός εχθρικού κοινοβουλίου, ο Μακρόν τίθεται αυτομάτως… κουτσός και απειλείται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης του.

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι “πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων”. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον σημερινό πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι εκ των συνολικά 7.880 υποψηφίων σε όλη την επικράτεια καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφ’ όσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το