Τοπικά

Εξισωτική σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές της Μαγνησίας και το 2023

 

Και το 2023 θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος της καταβολής επιδοτήσεων Εξισωτικής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Μαγνησίας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσίευσε τον σχετικό χάρτη για τα προγράμματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στα όποια σενάρια για αναθεώρηση. Να αναφερθεί ότι το ύψος της επιδότησης ανέρχεται από 8,8 έως 12 ευρώ το στρέμμα, ενώ από το 2023 καταργείται η µικρή επιδότηση της τάξεως των 2,5 ευρώ το στρέµµα που λάµβαναν έως σήµερα οι πρώην µειονεκτικές περιοχές.

Όπως προαναφέρθηκε, το ύψος της επιδότησης είναι για τις ορεινές περιοχές 12 ευρώ το στρέµµα και ελαφρώς αυξηµένο στα 8,8 ευρώ το στρέµµα (από 8,1 ευρώ) για τις µειονεκτικές. Όπως γίνεται και φέτος, το ύψος της ενίσχυσης µετά τα 200 στρέµµατα µειώνεται προοδευτικά ως εξής:
-Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 200 στρέμματα χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.
-Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 200 έως και 250 στρέμματα χορηγείται το 80% της ενίσχυσης.
-Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 250 έως και 300 στρέμματα χορηγείται το 50% της ενίσχυσης.
-Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, πέραν των 300 στρέμματα εκταρίων, δεν χορηγείται ενίσχυση.
Από εκεί και πέρα, δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί και ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και η έδρα της εκµετάλλευσής τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές.
Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατοικεί κάποιος σε ορεινές περιοχές για να λάβει εξισωτική, αρκεί να διατηρεί αγροτεµάχιο εκεί. Σηµειώνεται εδώ πως στο προσχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν περιλαµβάνεται ο περιορισµός περί της µη πληρωµής εξισωτικής σε άµεσα συνταξιούχους. Κάτι τέτοιο µένει να φανεί αν θα προστεθεί στο τελικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, που είναι πάντως και το πιθανότερο. Ο προϋπολογισµός της εξισωτικής παραµένει στα 255 εκατ. ευρώ, παρόµοιος δηλαδή µε φέτος.

Οι περιοχές στη Μαγνησία
Στον Νομό Μαγνησίας στις ορεινές περιοχές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Ιωάννου, Ανάβρας, Ανθοτόπου, Αχίλλειου, Βρυναίνης, Κοκκωτών, Κωφών, Πτελεού, Φυλάκης, Δήμος Νέας Ιωνίας (Οικ. Μελισοατίκων και Φιτόκου), Αγ. Βλασίου, Αγ. Γεωργίου Νηλείας, Αγ. Δημητρίου Πηλίου, Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Ονουφρίου, Άλλης Μεριάς, Ανήλιου, Αργαλαστής, Αφετών, Βυζίτσης, Γλαφυρών, Δρακείας, Ζαγοράς, Καλαμακίου, Καναλιών, Κατωχωρίου, Κεραμιδιού, Κερασέας, Κισσού, Λαμπινούς, Λαύκου, Μακρινίτσης, Μακρυράχης, Μετοχίου, Μηλεών, Μηλίνης, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουριχτίου, Διμηνίου (οικ. Παλιουρίου), Πινακατών, Πορταριάς, Πουρίου, Προμυρίου, Σέσκλου, Συκής, Στραγιατών, Τρικερίου, Τσαγκαράδας, επαρχία Σκοπέλου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Αλοννήσου, Γλώσσης Κλήματος.
Στις μειονεκτικές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (πλην οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγίας Τριάδας, Αϊδινίου, Αμαλιαπόλεως, Δρυμώνος, Ευξεινουπόλεως, Κροκίου, Πλατάνου, Σούρπης, Δήμος Βελεστίνου, Αγ. Γεωργίου Φερών, Αέρινου, Μικρού. Περιβολακίου, Περιβλέπτου, Μικροθηβών, Ριζομύλου, Στεφανοβικείου.

Επιπλέον οφέλη
Πέρα από την εξισωτική οι κάτοικοι ορεινών και µειονεκτικών περιοχών θα έχουν και άλλα οφέλη στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Συγκεκριµένα προβλέπονται:
-Προσαύξηση 10% του ποσοστού ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης θα παρέχεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές. ∆ηλαδή θα λάβουν 50% ενίσχυση για τρακτέρ, παρελκόµενα, 60% ενίσχυση για εξοπλισµό νέας τεχνολογίας και φωτοβολταϊκά και 70% για επενδύσεις που αφορούν θερµοκήπια, κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και εξοπλισµό νέας γενιάς για λίπανση και φυτοπροστασία.
-Aύξηση κατά 2.500 ευρώ του πριµ Νέων Αγροτών εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές.
-Τα Leader θα επιδοτούν ιδρύσεις καταλυµάτων µόνο στις ορεινές περιοχές και σε νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 3.500 κατοίκων.
-Μόρια για ένταξη σε προγράµµατα όπως Βιολογική Γεωργία (µετατροπή), Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το