Τοπικά

Εξοικονόμηση ενέργειας σε ακίνητα του Δήμου Βόλου

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης διάρκειας έξι μηνών για τη σύνταξη προτάσεων, που θα αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε 24 ακίνητα του Δήμου προκειμένου να υπάρξει διεκδίκηση και ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, προχωρούν ο Δήμος Βόλου και ο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, με τη συμμετοχή της ΑΝΕΒΟ. Σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με εκπροσώπους των μειοψηφιών να εκφράζουν ενστάσεις για το γεγονός ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλα δημοτικά κτίρια στον σχεδιασμό.
Αντικείμενο της προγραμματικής Σύμβασης είναι η παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την «Παρακολούθηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων και την αποτελεσματική ωρίμανση προτάσεων, για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ακίνητα του Δήμου προκειμένου να υπάρξει διεκδίκηση και ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα».
Tο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Α) Για την Παρακολούθηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων:
-Συλλογή ενεργειακών στοιχείων του Δήμου με σκοπό την καταγραφή της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης του Δήμου.
-Σχεδίαση Ερωτηματολόγιων της ενεργειακής κατανάλωσης ανά τομέα και καταχώρηση εκπομπών CO2 και λοιπών αερίων.
-Υπολογισμός σε ηλεκτρονικό μοντέλο (σύστημα παρακολούθησης) των εκπομπών CO2 και λοιπών αερίων για το έτος παρακολούθησης.
-Καταγραφή και έλεγχος των μέτρων/δράσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί να υλοποιηθούν για το έτος παρακολούθησης.
-Τροποποίηση και προσθήκης δεικτών αξιολόγησης για την εφαρμογή των έργων και δράσεων που προβλέπονται στο έτος παρακολούθησης.
-Διοργάνωση Ημερίδας για την Ενέργεια.
-Σύστημα παρακολούθησης (monitoring) του παραγόμενου βιοαερίου στον Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου.
Β) Για την αποτελεσματική ωρίμανση προτάσεων, για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ακίνητα του Δήμου προκειμένου να υπάρξει διεκδίκηση και ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα:
-Δημιουργία ταυτότητας των ακινήτων.
-Εντοπισμό των ιδιαίτερα ενεργοβόρων ακινήτων και Αποτύπωση  των ενεργειακών τους αναγκών.
-Ωρίμανση – Προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ή εξοικονόμησης ενέργειας των ενεργοβόρων ακινήτων.
-Διερεύνηση αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.
Τα ακίνητα του Δήμου τα οποία επιλέχτηκαν είναι:
Ισόγειο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας και ξενοδοχείο στο υπόλοιπο του κτιρίου πλησίον της Πλατείας Μακρινίτσας, Ιππικός Όμιλος Βόλου, Ακίνητο στη στροφή για Σταγιάτες (Αγάς), Πρώην Σφαγεία Ν. Αγχιάλου, θέση «Καινούριου», Αίθουσες εκδηλώσεων (οδός 30ής Ιουλίου), Διώροφο κτίριο στο Κατωχώρι, Δημοτικό Κατάστημα Ιωλκού, Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ανακασιάς, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ονουφρίου, Νηπιαγωγείο Αγίου Ονουφρίου, Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Άνω Βόλου, Γήπεδο ποδοσφαίρου Πορταριάς και του παρακείμενου σε αυτό κτίριο, Ισόγειο κτίσμα στη θέση Αγία Μαρίνα, Παλιό Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας, Παλιό Δημοτικό Σχολείο Κουκουράβας. Κτίριο μπροστά από το κτίριο του Ιερού Ναού της Αγίας Μαγδαληνής (εντός προαύλειου χώρου), Ισόγειο κτίριο στη θέση «ΜΠΡΑΝΗ» της Μακρινίτσας, Ισόγειο κτίριο, Ισόγεια εμπορικά καταστήματα, Ελαιοτριβείο Παλιουρίου, Παλιό Δημοτικό Σχολείο Παλιουρίου, Γήπεδο – Αποδυτήρια Διμηνίου, Παλιό Κοινοτικό Κατάστημα Σέσκλου, 3ο Νηπιαγωγείο Αισωνίας – Σέσκλου, Γήπεδο – Αποδυτήρια Σέσκλου.
Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση των όρων της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στις 56.451 ευρώ.
Γιώργος Ξυνός
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το