Τοπικά

Εξηγήσεις για την μέτρηση της αέριας ρύπανσης στον Βόλο ζητεί η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα για την μέτρηση της αέριας ρύπανσης στον Βόλο ζητούν από την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. κ. Αικατερίνη Σαμαρά, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Συγκεκριμένα, ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού για τη συνεργασία με το Α.Π.Θ. και αν η εφαρμογή της μεθόδου της ολφακτομετρίας θα οδηγήσει σε μία ασφαλή απάντηση για τον κύριο υπεύθυνο της αέριας ρύπανσης στον Βόλο.

Η επιστολή της Επιτροπής προς την κ. Σαμαρά:
Ως Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την προθυμία σας να συμβάλλετε επιστημονικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήμα της αέριας ρύπανσης του Βόλου γενικά και κατ’ επέκταση, να αποκαλυφθούν οι συνέπειες της καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, που βρίσκεται μέσα στον Δήμο Βόλου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνά σας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από την πίεση των πολιτών. Στο μεταξύ, θα επιθυμούσαμε με αίσθημα επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης να μας απαντήσετε σε κάποια καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν την πόλη μας.
1. Είναι καιρός που η οσμή καμένου πλαστικού είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα πάνω από την πόλη μας. Ταυτόχρονα πολλοί συμπολίτες διαμαρτύρονται για δυσφορία κατά την αναπνοή, κάψιμο και τσούξιμο σε μάτια, βήχα και κάψιμο στο λαιμό, γεγονός που επιβεβαιώνει και καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. «Κατά σύμπτωση» το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την καύση απορριμματογενών καυσίμων (που η σύσταση τους απεδείχθη ότι είναι 95% πλαστικό) από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ-Lafarge, που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό καίγοντας 700 τόνους κάθε μέρα από τα παραπάνω απόβλητα σε συνδυασμό με πετ κοκ. Στις 6/9/19 ο Περιφερειάρχης κος Αγοραστός διαβεβαίωσε εκ μέρους σας τους δημότες του Βόλου ότι οι οσμές αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία! Δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά προβήκατε σε τέτοιες διαβεβαιώσεις γι’ αυτό σας ρωτάμε δημόσια και θέλουμε άμεση και ξεκάθαρη απάντηση αν αυτή η δήλωση έγινε από τη μεριά σας.
2. Ο κ. Αγοραστός δήλωσε σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (https://volos.ert.gr/blog/2019/09/06/k-agorastos-eimaste-apofasismenoi-na-antimetopisoyme-tin-aerorypansi/ και http://www.thessalianews.gr/blog/volos/synergasia-gia-elegxoys-tis-aerias-rypansis-ston-volo) ότι η Περιφέρεια θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις προκειμένου να εντοπίσει τον ρυπαντή που ευθύνεται για τη δυσοσμία στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Το πρώτο εργαλείο που θα υιοθετήσει η Περιφέρεια είναι η 12μηνη έρευνα με την εγκατάσταση δειγματοληπτών και το δεύτερο αφορά στη μέθοδο της ολφακτομετρίας. Σας ερωτούμε λοιπόν εάν οι δηλώσεις αυτές του κ. Αγοραστού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν για την μεταξύ σας συνεργασία. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη διαδικασία και τις μεθόδους ελέγχου και μετρήσεων, που θα εφαρμόσετε στην περίπτωση του Βόλου, ποιο θα είναι το κόστος και τέλος, αν κατόπιν αυτής της διαδικασίας θα είστε σε θέση να μας δώσετε μία ασφαλή απάντηση για τον κύριο ρυπαντή.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Για την Επιτροπή Πολιτών
Γερόπουλος Ιωάννης
Ηλιοπούλου Ιφιγένεια
Κολώνιας Τάκης
Λημνιός Στέλιος
Νάκου Βασιλική

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το