Οικονομία

Έξι στους δέκα εργαζομένους αναζητούν άλλη εργασία

Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας δημιούργησε και στη χώρα μας η πανδημική κρίση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, με τους εργαζομένους να επανεξετάζουν το τι θέλουν από τη ζωή και την καριέρα τους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αγορά εργασίας σταδιακά αλλάζει από αγορά εργοδότη σε αγορά εργαζομένου, γεγονός που προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής και προσαρμοστικότητα από τους εργοδότες.

Σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους στη χώρα μας βρίσκεται σε αναζήτηση άλλης εργασίας, δείχνει η μελέτη της Randstad, ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Adecco, η πλήρης απασχόληση φαίνεται πως κερδίζει ξανά έδαφος.

Αναλυτικά, στην τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad φαίνεται ότι το 62% των Ελλήνων εργαζομένων αναζητεί νέα εργασία, με το 30% να κινείται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση και το 16% να έχει αλλάξει ήδη δουλειά. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία ωθεί τους εργαζομένους σε αλλαγές, ένα κίνημα που συναντάται και σε άλλες χώρες και η Randstad χαρακτηρίζει ως «Great Enlightenment – Μεγάλο Διαφωτισμό».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor, το 59% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αισθάνεται την ανάγκη να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ετσι, το 78% (έναντι 76% παγκοσμίως) δήλωσε ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και στην καριέρα του. Στο ίδιο πλαίσιο, το 73% των Ελλήνων απάντησε πως έχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς του στόχους και το 72% έχει περισσότερη διαύγεια σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς του στόχους από την αρχή της πανδημίας. Τους τελευταίους 18 μήνες, το 85% επανεκτίμησε το πώς εντάσσεται η εργασία στο προσωπικό του πρόγραμμα, ενώ το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο άγχος από την πανδημία και παράλληλα ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην επαγγελματική του ζωή.

Το 14% δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αύξηση μισθού, ούτε αναμένει να λάβει. Τον περασμένο χρόνο, η ικανότητα απόκτησης εισοδήματος βελτιώθηκε για το 12% των Ελλήνων εργαζομένων, εξαιτίας της αύξησης στη ζήτηση για δεξιότητες που διαθέτουν.

Έρευνα δείχνει ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία ωθεί τους εργαζομένους σε αλλαγές.

Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο εργαζομένους αισθάνεται φόβο για τις συνέπειες της πανδημίας στον χώρο εργασίας του, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα της Adecco. Η έρευνα αποτυπώνει τη γνώμη των εργαζομένων και των υποψηφίων για την αγορά εργασίας για το 2021 και μεταξύ άλλων έδειξε ότι είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό εκείνων που απάντησαν πως εργάζονται, και μάλιστα με πλήρη απασχόληση. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως συνεχίζεται η πτωτική τάση στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Ετσι, μετά την κορύφωση που διαπιστώθηκε από την έρευνα το 2017, οπότε και έφτασε στο 33% το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας, έκτοτε ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση, αγγίζοντας φέτος μόλις το 11%.

Παρά την αισιοδοξία βέβαια, η επανατοποθέτηση όσων βρίσκονται εκτός αγοράς συνεχίζει να απαιτεί αρκετό χρόνο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά.

Παράλληλα, σχεδόν οι 7 στους 10 εργαζομένους, δηλαδή το 66%, δηλώνουν πως εργάζονται πια και πάλι πλήρως από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ σε τηλεργασία βρίσκεται ακόμη μόνο το 18%.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το