Τοπικά

Έξι πλειστηριασμοί ακινήτων σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου και 20 ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Έξι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου, ωστόσο μάλλον δεν θα γίνουν, καθώς συνεχίζεται μέχρι 31 Μαρτίου η αποχή των συμβολαιογράφων, μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας.
Την ίδια ώρα περίπου 20 πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν «φύγει» ήδη από τα χέρια συμβολαιογράφων του Βόλου και έχουν παραδοθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Αθήνας, με αποτέλεσμα σύντομα να «βγουν στο σφυρί» ηλεκτρονικά ακίνητα της περιοχής από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Θ», που επιβεβαιώθηκαν και από υπάλληλο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της Αθήνας, ακίνητα απ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της Μαγνησίας που οι τράπεζες θέλουν να «βγουν στο σφυρί», έχουν μεταφερθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αναμένεται σύντομα να πλειστηριαστούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με δικαστική επιμελήτρια του Βόλου οι κατασχέσεις από τις τράπεζες έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, τόσο σε ακίνητα, όσο και σε κινητά, στο πλαίσιο αναζήτησης ρευστότητας.
Παράλληλα στις ίδιες τις τράπεζες παρατηρείται τις τελευταίες μέρες «βροχή» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τον ΕΦΚΑ.

Πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μπορούν να «βγουν στο σφυρί» 300 περίπου ακίνητα οφειλετών στη Μαγνησία το 2018, σύμφωνα με υπολογισμούς γνώστη της σχετικής διαδικασίας. Κάθε μήνα οι τράπεζες θέλουν να βγαίνουν στο σφυρί γύρω στα 30 ακίνητα και μάλιστα επιθυμούν να υπάρξει και ανταπόκριση από ενδιαφερόμενους. Την τελευταία διετία στην πράξη οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει», ωστόσο η αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή, ώστε να μην υπάρξει σοκ στην αγορά ακινήτων. Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς, ενώ περισσότεροι από 300 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων σε όλη τη χώρα. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται, με στόχο από τον Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί τον μήνα. Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 – 12.000 πωλήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών, ενώ πιο συντηρητικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να κινείται στην περιοχή των 5.000-6.000.
Σύμφωνα με την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επιβάλλεται η «παρέκταση» της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, αφού πλέον ορίζεται ότι αν δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συμβολαιογράφοι στην περιφέρεια κάποιου συμβολαιογραφικού συλλόγου, τότε οι πλειστηριασμοί διενεργούνται από συμβολαιογράφους της πρωτεύουσας του κράτους. Οι συμβολαιογράφοι της εφετειακής περιφέρειας Λάρισας διαμαρτύρονται έντονα και δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην εν λόγω διάταξη.

Κάθε μήνα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προβλέπεται ο πλειστηριασμός 1000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβολαιογράφοι που έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην πλατφόρμα, είναι περισσότεροι απ’ όσους διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία.
Πάντως μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό, αν πιστοποιήθηκε συμβολαιογράφος από τον Σύλλογο Εφετείου Λάρισας.
Τέλος «τσουνάμι» πλειστηριασμών αναμένεται από την Πρωτομαγιά, καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν και τα ακίνητα οφειλετών στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Την Πρωτομαγιά θα ενταχθούν 17.000 πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από την Εφορία σε όλη την χώρα…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το