Τοπικά

Έξι μονοκατοικίες στη Μαγνησία είχε κλέψει εγκληματική ομάδα

Χρήματα και κοσμήματα είχαν αφαιρέσει από έξι μονοκατοικίες στις περιοχές Βελεστίνου και Αλμυρού οι επτά Έλληνες, Ρομά, που είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, η δράση της οποίας διακόπηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων.

Οι δράστες έφθαναν στις περιοχές όπου έκαναν τις κλοπές με τα δικά τους οχήματα, έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα, τις τοποθετούσαν στα δικά τους και έριχναν ένα ειδικό σπρέι χρώματος στα οχήματά τους, που δημιουργούσε μια μεμβράνη, με την οποία άλλαζαν το χρώμα του ΙΧ. Μετά την κλοπή η μεμβράνη αυτή αφαιρούνταν και αφού αφαιρούσαν και τις κλεμμένες πινακίδες, ταξίδευαν κανονικά με τα δικά τους οχήματα…
Η δράση της εγκληματικής ομάδας χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως τον Απρίλιο του 2018 και διέπραξαν συνολικά 166 κλοπές, από τις οποίες 146 σε οικίες, δύο σε καταστήματα και 18 πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων. Από τις κλοπές οι 83 έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και οι υπόλοιπες 83 σε περιοχές των νόμων Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες, ανέρχεται περίπου στα 495.485 ευρώ.
Ειδικότερα στη Μαγνησία οι δράστες διέρρηξαν και αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα από πέντε μονοκατοικίες στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου, την περίοδο του Νοεμβρίου του 2017 και μία μονοκατοικία στον Αλμυρό, τον Ιανουάριο του 2018.
Οι επτά δράστες είναι ηλικίας από 22 έως 44 ετών, δύο από τους οποίους είναι έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα και όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν από την περιοχή Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης στις προαναφερόμενες περιοχές, επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Πριν από τη διάπραξη των κλοπών, τοποθετούσαν στα οχήματά τους είτε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, είτε κλεμμένες πινακίδες από οχήματα της κάθε περιοχής. Οι δράστες, αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών, παραβίαζαν κύριες εισόδους ή μπαλκονόπορτες οικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφού ερευνούσαν τους χώρους τους, αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και κυνηγετικά όπλα. Κατά τη διάπραξη των κλοπών, φορούσαν πάντα γάντια και σε ορισμένες περιπτώσεις κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ώστε να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος και να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή τους από τις διωκτικές Αρχές. Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών («αχυράνθρωποι»), τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική ομάδα και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής. Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων την περασμένη Δευτέρα, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που συσχετίζονται με τις κλοπές (κινητά τηλέφωνα, φορητές συσκευές αποθήκευσης και κάρτες μνήμης). Η δικογραφία που σχηματίστηκε, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το