Τοπικά

Έξι μήνες σε νοσοκομεία και έξι μήνες σε αγροτικό ιατρείο – Πιλοτικό πρόγραμμα για 115 νέους επιστήμονες

Στα δύο θα «σπάσει» το αγροτικό των νέων γιατρών, μιας και οι πλατφόρμες των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας ανοίγουν, ώστε να «υποδεχτούν» 115 νέους επιστήμονες, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, οι νέοι γιατροί θα κάνουν έξι μήνες σε νοσοκομεία για να αποκτήσουν εμπειρία και στη συνέχεια άλλους έξι μήνες στην υπηρεσία υπαίθρου. Για ένα σωστό μέτρο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης, ο οποίος θεωρεί πως πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί ο θεσμός του αγροτικού γιατρού και στη θέση αυτή να πάνε ειδικοί γιατροί.
Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η καλύτερη προετοιμασία των επιστημόνων με την εξάμηνη συμμετοχή τους στην «πρώτη γραμμή», ώστε όταν αναλάβουν καθήκοντα στην υπηρεσία υπαίθρου (για άλλους έξι μήνες) να έχουν αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Ο κ. Χρήστος Βενέτης, τόνισε πως «πρόκειται για ένα σωστό μέτρο, διότι έτσι ο αγροτικός γιατρός πριν αναλάβει υπηρεσία, θα περάσει μία εκπαίδευση σε νοσοκομείο της περιφέρειας, αποκτώντας εμπειρία, αλλά και θα γνωριστεί με τους ειδικούς γιατρούς, στους οποίους θα απευθύνεται ή θα διακομίζει περιστατικά».
Ο ίδιος σημείωσε πως «ο θεσμός του αγροτικού γιατρού θα πρέπει να καταργηθεί, ώστε στα χωριά να πηγαίνουν ειδικοί γιατροί, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν αυτές τις θέσεις», προσθέτοντας πως πλέον αυτές οι περιοχές δεν είναι δυσπρόσιτες όπως παλαιότερα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΜ τόνισε πως ο θεσμός του αγροτικού γιατρού δημιουργήθηκε για την ανάγκη της κάλυψης αυτών των θέσεων: «Στις θέσεις αυτές πήγαινε ένας γιατρός, ο οποίος μόλις τελείωνε το πανεπιστήμιο, αλλά ήταν άπειρος. Σήμερα που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και η επικοινωνία έχει προοδεύσει, θα πρέπει αυτές οι θέσεις να καλύπτονται από ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι και έμπειροι είναι και μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες της υπαίθρου».
Ο κ. Χρ. Βενέτης ανέφερε πως ο νέος γιατρός πρέπει να ξεκινάει άμεσα την ειδίκευσή του χωρίς να χάνει χρόνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα έξυπνο μέτρο, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις στο ΕΣΥ, που, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ελκυστικές, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας και της χαμηλής αμοιβής, θα ήταν η υποχρεωτική θητεία των νέων γιατρών για 1-2 χρόνια σε νοσοκομεία της περιφέρειας μετά το πέρας της ειδικότητας».
Σίγουρα, όπως επισήμανε, για τα τωρινά δεδομένα, πρόκειται για ένα θετικό βήμα οι νέοι γιατροί να κάνουν για 6 μήνες σε νοσοκομεία και μετά για έξι μήνες να υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία.

Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια, δίνοντας το «πράσινο φως» στις ΥΠΕ να ξεκινήσουν αμέσως την αναζήτηση υποψηφίων. Στην πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος η συμμετοχή είναι προαιρετική, ενώ σε περίπτωση που η ζήτηση υπερκαλύπτει τις προβλεπόμενες θέσεις, τότε θα γίνει κλήρωση για την επιλογή των υποψηφίων.
Στην απόφαση θα συμμετάσχουν 115 γιατροί, οι οποίοι θα τοποθετηθούν για έξι μήνες σε 23 νοσηλευτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο στο αγροτικό. Υπενθυμίζεται ότι έως και σήμερα η διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου είναι 12 μήνες.
Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι τα εξής: Ερυθρός Σταυρός, Γ. Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Τζάνειο, Θριάσιο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Αττικόν, Γ. Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Κατά την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης έξι μηνών, οι νέοι γιατροί θα απορροφηθούν σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων. Επιπλέον, θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που προσομοιάζουν με αυτές του ειδικευόμενου ιατρού και η άσκησή τους θα περιλαμβάνει περιφορά στα εξής τμήματα: Παθολογικός τομέας τέσσερις μήνες, χειρουργικός τομέας δύο μήνες, εκ των οποίων ο ένας θα υπηρετείται στο Ακτινολογικό Τμήμα.

Αντιδράσεις γιατρών
Αρχικά η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο και στους φοιτητές των ιατρικών σχολών, που έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων μέσα στο σύστημα Υγείας, αλλά και για ένα «τέχνασμα», ώστε να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης σημείωσε πως το πιλοτικό πρόγραμμα δεν αποτελεί λύση για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία: «Ένας νέος γιατρός δεν μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Θα πρέπει να μάθει και όχι να καλύψει «τρύπες». Είναι λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα καλυφθούν έτσι οι ανάγκες στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία παρέχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη και έχουν ανάγκη από ειδικούς γιατρούς, όχι από ανειδίκευτους και άπειρους γιατρούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το