Ελλάδα

Αναψε φωτιές η εξεταστική για τα μνημόνια

βουλή

Σε ένα νέο πεδίο οξύτατης αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για να διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
Η κατάθεση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο μνημόνιο θα βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θα ανοίξει η συζήτηση με ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο αλλά και θέματα που σχετίζονται με το PSI και την πρώτη και δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η απόφαση για την επίσπευση της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής είχε ληφθεί πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου – όπου υπήρξε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, ενώ χθες άναψε το «πράσινο φως» το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της σχετικής πρότασης, αλλά και την επίσπευση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Η πρόταση για εξεταστική δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
ΝΔ: Και το τώρα
Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Μεγάλη Δευτέρα, και εκεί αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει να συμπεριληφθεί και η περίοδος μετά τις τελευταίες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ να εξεταστούν και τα αίτια της κρίσης από την περίοδο 2004-2009. Επί της αρχής η πρόταση ζητά έρευνα για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και αναζήτηση πιθανών πολιτικών ευθυνών. Εάν από τα ευρήματα προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, θα «διερευνηθεί η περίοδος υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, αλλά και κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής των μνημονίων». Πρόσθεσε πως η πρόταση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών να «φωτιστούν» οι συνθήκες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη ζωή των Ελλήνων, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου».
Η πρόταση για την εξεταστική αφορά τέσσερις συγκεκριμένες περιόδους που θα ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2009 και θα καταλήγουν στο τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Την υπαγωγή στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, την περίοδο του PSI, καθώς και την περίοδο από τον Μάιο του 2012 και μετά. Εκτός, από ό,τι φαίνεται, θα μείνει η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή. Στην πρόταση δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά θα «φωτογραφίζονται» πολιτικές ευθύνες.
Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, πάντως, ζήτησε «η εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των μνημονίων, αλλά και τη «ρίζα». Πώς φτάσαμε εκεί: Εξοπλισμοί, «2004», πάρτι δαπανών…». Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η πρόταση έχει τις υπογραφές σύσσωμης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι υπάρχει η πιθανότητα οι συνεδριάσεις της επιτροπής να μεταδίδονται «ζωντανά» από το κανάλι της Βουλής.
ΠΑΣΟΚ: ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ. ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004-2009
ΝΔ: Αντί για άρτο, θέλουν να προσφέρουν θέαμα
«Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν», απάντησε η Νέα Δημοκρατία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνη να σημειώνει πως την παράταξη δεν την αγγίζει καμία εξεταστική. «Ομως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης αυτήν τη στιγμή. Οταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτον, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά “ξέχασαν” να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά-πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο», σχολίασε ο κ. Καραγκούνης.
«Αλλη μία εξεταστική στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση», τόνισε το Ποτάμι, ενώ υπογράμμισε ότι η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. «Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ρίξουν κανένα φως, αλλά θα αναδείξουν για άλλη μία φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε, βέβαια, και τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε το Ποτάμι.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, η οποία έλεγε τα εξής: «Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μία πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».
Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Πεταλωτής σημειώνει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει «στο απυρόβλητο τη διακυβέρνηση Καραμανλή, την οποία καθημερινά επιβραβεύει με πολλούς τρόπους…».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το