Τοπικά

Εξέταση με υπολογιστή αντί κόλλας αναφοράς – Κερδίζει έδαφος η τηλεκπαίδευση στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Οι μαθητές μεταβαίνουν στην αίθουσα πληροφορικής και κάθονται μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στον οποίο λύνουν ασκήσεις στο μάθημα Φυσικής στο πλαίσιο τεστ που τους έχει βάλει ο καθηγητής, αντί να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή κόλλα εξέτασης.

Εικόνες από το όχι και τόσο ακρινό μέλλον που στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου είναι πραγματικότητα, καθώς καθηγητές τους ήδη χρησιμοποιούν ψηφιακά προγράμματα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ανεβάζοντας στο διαδίκτυο ασκήσεις που μπορούν να λύσουν μαθητές εντός και εκτός σχολείου είτε στο Γυμνάσιο είτε στο σπίτι τους ή οπουδήποτε αλλού.
Η τηλεκπαίδευση δείχνει το μέλλον και τα βιντεομαθήματα ίσως να μην είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας…
Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης ανέφερε πως «Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν οι καθηγητές να δημιουργούν μαθήματα σε όλη την Ελλάδα και να παράγουν εκπαιδευτικό υλικό το οποίο το ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Από την πλευρά τους οι μαθητές μετά από συναίνεση του γονέα αποκτούν κωδικούς και μπορούν να εγγράφονται στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Με την εγγραφή τους οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές όπου και αν βρίσκονται, να λύνουν ασκήσεις, κουίζ και άλλα.
Στο 1ο Γυμνάσιο ο κ. Καραφέρης από το περασμένο καλοκαίρι έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα ασκήσεις και κουίζ για το μάθημα της φυσικής που το διδάσκει. Από το σπίτι τους οι μαθητές ή και στην ώρα μαθήματος, στο εργαστήριο πληροφορικής, λύνουν το τεστ στον υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται η παραδοσιακή κόλλα.


«Ευελπιστούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε βιντεομαθήματα σε αυτή την πλατφόρμα, ώστε όσοι μαθητές που απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο, να παρακολουθούν τη διδασκαλία από το σπίτι τους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και έτσι να μην χάνουν την παράδοση.
Εκτός από τον κ. Καραφέρη υπάρχουν και δύο φιλόλογοι που χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα για την ακόμη μεγαλύτερη διδακτική ενίσχυση των μαθητών.
μάλιστα μαθητές και άλλα μέρη της Ελλάδας μπορούν να λύνουν τις ασκήσεις του κ. Καραφέρη, καθώς η τεχνολογία διαχέεται παντού πλέον.
«Οι μαθητές μας έχουν μάθει να χειρίζονται πολύ καλά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με το κινητό τους τηλέφωνο. Γι’ αυτό και είναι εξοικειωμένοι να ασχοληθούν και με τα βιντεοαθήματα δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συνδυάζουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Ακόμη και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου μπορούν να λύνουν ασκήσεις και κουίζ στη φυσική» τόνισε ο κ. Καραφέρης που πρόσθεσε πως δημιούργησε μαθήματα και ασκήσεις και για τις τρεις τάξεις Γυμνασίου.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το