Τοπικά

Εξερευνητές του Βόρειου Πόλου 9 Βολιώτες – Καπετάνιος της μεγάλης περιπέτειας ο Γιώργος Ποδάρας

Από τους προσκόπους και τα μαθήματα ιστιοπλοΐας στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βόλου ανοιχτής θαλάσσης, ο Γιώργος Ποδάρας σχεδιάζει την «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.

Μαζί του και 8 ακόμη Βολιώτες σε ένα ταξίδι ώς το σημείο όπου ο άξονας περιστροφής της Γης τέμνει την επιφάνειά της στο Βόρειο Ημισφαίριο και όπου συναντιούνται όλοι οι μεσημβρινοί και όλες οι ωριαίες άτρακτοι.
Είναι το μέρος, όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φιλοξενεί περισσότερους από 2.100 παγετώνες και το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο, τη γαλάζια φάλαινα.
Οι εξερεύνηση του Βόρειου Πόλου θα είναι η πρόκληση δέκα ημερών το καλοκαίρι του 2022 και η πλεύση θα γίνει γύρω από το Αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, το βορειότερο αρχιπέλαγος του κόσμου.
Οι εξερευνητές από τον Βόλο θα πετάξουν στο Λονγκγιάρμπιν μέσω του Όσλο. Η Scandinavia Airlines συνδέει την ηπειρωτική Νορβηγία με το αρχιπέλαγος Svalbard και το όνειρό τους θα γίνει πραγματικότητα σε ένα ταξίδι ζωής.

Με τα ιστιοπλοϊκά τους, θα βρεθούν στα ίχνη των μεγάλων εξερευνητών μέσα από φιόρδ, πόλεις-φαντάσματα και παροπλισμένα ορυχεία.
Το ταξίδι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι και οργανωτής είναι η Captain Bigfoot του Γιώργου Ποδάρα.
Τα ιστιοφόρα είναι έτοιμα για την Αρκτική και κατασκευασμένα να αντέχουν στο κρύο, με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας.
«Θα φτάσουμε σε σημεία που δεν πέρασε άνθρωπος, θα επισκεφθούμε μια ομάδα έντεκα κύριων νησιών. Τρία μόνο νησιά κατοικούνται και ο μεγαλύτερος οικισμός και πρωτεύουσα είναι το Λόνγκγιαρμπιεν (Longyearbyen) στο νησί Σπιτσβέργη» σημείωσε ο ίδιος.
Η συνολική έκταση των νησιών του αρχιπελάγους αυτού είναι 61.022 τ.χλμ. και ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 2.642 κατοίκους.
«Είναι μια τεράστια πρόκληση για όλους μας και έχουμε φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια της ασφάλειας», τονίζει ο Γιώργος Ποδάρας.
Ποια είναι η πρόκληση όμως για αυτό το ταξίδι και τους κινδύνους που πιθανότατα να εγκυμονεί για τους ταξιδιώτες με τα ιστιοφόρα;

«Η εξερεύνηση σε έναν τόπο με μοναδική φύση που βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι μια πρόκληση από μόνη της. Υπάρχουν 15 ώς 20 είδη θαλάσσιων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων της φάλαινας, του δελφινιού, της φώκιας, του θαλάσσιου ίππου και της πολικής αρκούδας. Το ταξίδι είναι εξερευνητικό και βασίζεται στο οικολογικό ενδιαφέρον μας» ανέφερε, προσθέτοντας: «Θα είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία να βρεθούμε στην απεραντοσύνη του Αρκτικού ωκεανού, σε έναν άλλο κόσμο. Τον χειμώνα, τα νησιά βυθίζονται στο σκοτάδι και στην παγωνιά. Το καλοκαίρι όμως ο ήλιος δεν δύει και έτσι, κατά τη διάρκεια της αρκτικής ημέρας, σφύζει από ζωή, με χιλιάδες πουλιά και θαλάσσια θηλαστικά. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών απομακρυσμένο, μυστηριώδες και ακραίο, που θεωρείται το βασίλειο της πολικής αρκούδας, καθώς σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος ζουν μόλις 2.500 άνθρωποι, ενώ οι πολικές αρκούδες υπολογίζονται στις 4.000 περίπου. Η περιοχή αρκτική έρημος, με ελάχιστη επιφανειακή βλάστηση, βραχώδη βουνά, μεγαλοπρεπείς παγετώνες και παγωμένα νερά στα φιόρδ της. Αυτό είναι ένα ταξίδι ζωής, μοναδικό».
«Οι προδιαγραφές ασφάλειας γι’ αυτό το ταξίδι θα είναι υψηλές. Ο μεγάλος κίνδυνος, εκεί είναι οι αρκούδες και ο πάγος. Η περιοχή πέραν των άλλων, αποτελεί πόλο έλξης επιστημόνων και ιδιαίτερα μετεωρολόγων, οι οποίοι ζουν – απομονωμένοι από τον ντόπιο πληθυσμό – ψηλά, στις κορυφές των βουνών και προβλέπουν τον καιρό για όλη την υπόλοιπη γη. Θα είναι ένα ταξίδι ζωής, που θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας», κατέληξε.

φωτογραφία: Ο Γιώργος Ποδάρας σχεδιάζει την «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το