Ελλάδα

Εξελίξεις στην υπόθεση της δομής ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για θάνατο 25χρονου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον θάνατο 25χρονου σε Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πριν ακριβώς από έναν χρόνο, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά υπαλλήλου – φροντιστή της Δομής.
Η δίωξη αφορά το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου, για την οποία ο κατηγορούμενος θα κληθεί να απολογηθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον ανακριτή. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία είχαν προκαλέσει αλλεπάλληλες μηνύσεις και αναφορές, μεταξύ αυτών και των γονιών του 25χρονου, ο υπάλληλος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του περιθαλπόμενου.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τη Δομή όπου διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών στη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να ζητηθεί (και να γίνει δεκτή) η παραίτηση του συνόλου των μελών της διοίκησης της Δομής, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας.

Το περιστατικό με τον 25χρονο περιλαμβάνεται στην έκθεση ελέγχου που συνέταξε η ΕΑΔ και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να αξιολογηθεί ποινικά.
Κατά πληροφορίες, αξιολογώντας τα ευρήματα της δικογραφίας για τον θάνατο του 25χρονου, ο ανακριτής δεν αποκλείεται να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή και ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων από τη Δομή.
Ο 25χρονος είχε χάσει τη ζωή του ένα 24ωρο αφότου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης κι ύστερα από ξυλοδαρμό που φέρεται να υπέστη. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα που είχαν γίνει γνωστά τότε, ο θάνατός του αποδόθηκε σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου.

Θεσσαλονίκη: «Ένας άνθρωπος αποφασίζει να σου κάνει το παιδί σου ανάμνηση» – Συγκλονίζει ο πατέρας του Πάρη για τη δομή ΑμεΑ

Ο πατέρας του άτυχου Πάρη μιλώντας στον ΣΚΑΪ περιέγραψε πώς βίωσε ο ίδιος τον θάνατο του παιδιού του και τα λόγια του συγκλονίζουν: «Λίγο πριν αναλάβει τη βραδινή βάρδια ο ένας φροντιστής μας είπαν ότι ήταν σε κατάσταση μέθης ενοχλημένος που θα έκανε τη βάρδια Κυριακή ημέρα. Ο μικρός μάλλον καθόταν τον καναπέ και έβλεπε τηλεόραση, αυτός ήθελε να ξαπλώσει να κοιμηθεί στον καναπέ και να τον πάει στον θάλαμο. Αντέδρασε ο μικρός και τον χτύπησε».

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος αποφασίζει να σου κάνει το παιδί σου ανάμνηση, χωρίς να σκέφτεται ότι και αυτουνού του παιδιού η ζωή έχει αξία», είπε ο πατέρας του παιδιού. Ο ίδιος έκανε λόγο για χτυπήματα στο κεφάλι του παιδιού τα οποία από τη δομή τα δικαιολογούσαν ως αυτοτραυματισμούς.

Είπε επίσης ότι αργότερα το παιδί «πήγε με ληθαργικό σοκ στο Παπαγεωργίου. Από τις εξετάσεις που του έκαναν οι γιατροί είπαν ότι έχει πάρει υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων. Τόλμησα να πάρω τηλέφωνο το νευρολόγο του ιδρύματος να του πω “γιατί;” Και μου είπε να μην το προχωρήσω γιατί θα ισχυριστεί και αυτός ότι ο Πάρης πήρε μόνος του τα φάρμακα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το