Τοπικά

Εξειδικευμένες γνώσεις με στόχο την πρόσβαση στην αγορά εργασίας παρέχονται στο ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου

Με τέσσερις τομείς και 13 συνολικά ειδικότητες και βασικό στόχο την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων για την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, συνεχίζει τη λειτουργία του και φέτος, που το ΙΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου είναι το μοναδικό ΙΙΕΚ που ανήκει σε Δήμο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη, ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ΔΙΕΚ Απ. Ζαρκάδας- Βεργής και διοικητικά στελέχη του ΙΙΕΚ έγινε η παρουσίασή του και τονίστηκε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν και νέες ειδικότητες.

Η κ. Μορφογιάννη αναφερόμενη στη λειτουργία του ΙΙΕΚ τόνισε πως «ο χαρακτήρας του δεν είναι κερδοσκοπικός, αλλά εστιάζει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας που συνεχώς διογκώνεται. Σε αυτό το πρόβλημα εστιάζει το δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου και έχοντας ως σύμμαχο τη Δημοτική αρχή και την υποστήριξη του δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου, αισιοδοξεί πως θα συμβάλει τα μέγιστα στον περιορισμό του φαινομένου της ανεργίας».

Αναφερόμενη στα δίδακτρα επισήμανε πως «ο κοινωνικός χαρακτήρας αποδεικνύεται με το τιμολόγιο διδάκτρων, το οποίο είναι το πιο χαμηλό της αγοράς σε πανελλήνιο επίπεδο. Ενισχύει τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Τα έσοδα από το αντίτιμο των σπουδαστών καλύπτουν τις μισθοδοσίες των εκπαιδευτών. Έχουμε το 1/3 των τιμών των άλλων Κέντρων και παρέχουμε ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο σπουδών, δίνοντας υποτροφίες στους διακριθέντες σπουδαστές. Τα δίδακτρα μπορούν να καταβληθούν σε πολλές άτοκες δόσεις ή με 20% έκπτωση σε εφάπαξ καταβολή» προσέθεσε η ίδια.

Να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με επιχειρήσεις σε ευρύ πανελλαδικό φάσμα, μέσα από το γραφείο Πρακτικής Άσκησης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας που έχει συστήσει. Καταγράφει ανάγκες σε θέσεις εργασίας αλλά και ανάγκες των επιχειρήσεων στον παραγωγικό και σχεδιαστικό τομέα, ενημερώνεται για τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των εργασιακών κενών θέσεων και προετοιμάζει τους σπουδαστές του με πρόσθετα εργαλεία ώστε να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές. Το ποσοστό επιτυχίας των σπουδαστών στις εξετάσεις πιστοποίησης για το κρατικό δίπλωμα είναι πολύ υψηλό.
Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του να πραγματοποιήσουν το μάθημα της πρακτικής άσκησης μέσα από πραγματικές συνθήκες εργασίας και όχι στο ασφαλές εικονικό περιβάλλον μιας σχολής.

Διαθέτει πρόσθετες παροχές όπως:
-Εξειδίκευση σε σύγχρονα ξενοδοχειακά προγράμματα:
-Εκμάθηση σχεδιαστικών προγραμμάτων στις εφαρμοσμένες τέχνες τελευταίας τεχνολογίας,
-Εκμάθηση χρήσης Η/Υ με σκοπό την απόκτηση πιστοποίησης γνώσεων
-Παροχή Υποτροφιών στους καλύτερους σπουδαστές της κάθε ειδικότητας του Β΄εξαμήνου.
-Συμμετοχή σε διαγωνισμούς
-Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα
-Έκπτωση σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις
-Ασφάλιση σπουδαστών κατά τη διάρκεια της Κατάρτισης και της Πρακτικής Άσκησης.
-Συμμετοχή σε project πραγματικού χρόνου εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαρκάδας αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Το δυνατό σημείο υπεροχής που διαθέτει ο Δήμος Βόλου είναι και η γεωγραφική του τοποθεσία που τον καθιστά μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδος. Αυτό δίνει στο Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τουριστική αγορά εργασίας. Ο Τουρισμός στη χώρα υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Τουριστική εκπαίδευση που προσφέρεται στο Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού, έχει ως στόχο τη δημιουργία επαγγελματιών με ευρεία επιστημονική γνώση και αναπτυγμένες δεξιότητες και προσόντα, που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. Γνωρίζοντας ότι στις μέρες μας οι απαιτήσεις για μια θέση εργασίας δεν είναι μόνο τα ειδικά τυπικά προσόντα αλλά και οι εξειδικευμένες γνώσεις το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου στοχεύει στην ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Δεξιότητες επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης, επίλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων, συμμετοχής σε ομαδική εργασία, ικανότητα εντοπισμού των δεξιοτήτων των κατάλληλων ευκαιριών που παρουσιάζονται».
Παράλληλα, τόνισε πως θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα στην οποία θα παρουσιάζονται τα βιογραφικά των σπουδαστών, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η διευθύντρια του ΙΕΕΚ Δήμου Βόλου κ Μαρία Βούλγαρη παρουσίασε του 4 τομείς και τις 13 ειδικότητες που λειτουργούν, που είναι:
Στον Τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών λειτουργούν οι ειδικότητες:
-Γραφιστικής Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων
-Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση & Σχεδιασμός Αντικειμένων
-Τέχνη Φωτογραφίας
-Συντήρηση Έργων Τέχνης & αρχαιοτήτων
-Κεραμική Τέχνη
-Τεχνικό Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος – Σχεδιαστή Μόδας
-Τεχνικό Χειροποίητου Κοσμήματος & Σχεδιασμού Κοσμήματος
Στον Τομέα του Τουρισμού οι ειδικότητες είναι:
-Τεχνικός Μαγειρικής – Αρχιμάγειρας
-Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
-Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Στον Τομέα της Πληροφορικής
-Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών,
-Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, (web designer, developer, video games),
Στον τομέα των Οικονομικών:
-Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου.

Η ίδια ανέφερε πως «φέτος οι αιτήσεις των σπουδαστών για εγγραφή έχουν διπλασιαστεί. Ξεχωρίζουμε γιατί λειτουργούμε κάτω από την ασπίδα του Δήμου Βόλου. Στόχος είναι να προστεθούν και άλλες ειδικότητες από τον Μάρτιο του 2021. Έχουμε δεσμεύσει διαδικτυακή πλατφόρμα για μαθήματα από το σπίτι για τις ευπαθείς ομάδες και εφόσον χρειαστεί λόγω κορωνοϊού.
Αν και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερη, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους και παλιούς σπουδαστές, καθώς έχει προμηθευτεί το απαραίτητο υγειονομικό υλικό προστασίας, αλλά και μια πλατφόρμα για εξ’ αποστάσεως μαθήματα, σε περίπτωση ανάλογης οδηγίας από το Υπουργείο και έτσι δε θα χαθούν ώρες κατάρτισης για τους σπουδαστές» συμπλήρωσε.
Να αναφερθεί ότι για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της σχολής Χείρωνος-Φεραίου 1 καθημερινά 9:00-15:00 και στο τηλέφωνο 2421056446.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το