Τοπικά

Εξαπάτησαν βολιώτικες εταιρείες αλλοδαποί απατεώνες με ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα

Με τη χρήση ψεύτικων ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου αλλοδαποί απατεώνες κατόρθωσαν να πάρουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δολάρια από δύο βολιώτικες επιχειρήσεις. Στην πρώτη περίπτωση στόχος απατεώνων έγινε επιχείρηση εκτυπώσεων-κυτιοποιία στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και στη δεύτερη ομόρρυθμη εταιρεία που ασχολείται με την εμπορία καλυμμάτων και στρωμάτων.

Οι δύο υποθέσεις συζητήθηκαν χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, απόντων των δραστών. Στην πρώτη περίπτωση δράστης φέρεται υπήκοος Νιγηρίας, που κατηγορούνταν για συνέργεια σε απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Οι απατεώνες, μεταξύ των οποίων και ο ταυτοποιηθείς Νιγηριανός, φέρεται να είχαν στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του διαδικτύου στη βολιώτικη εταιρεία εκτυπώσεων-κυτιοποιίας στις 6 Ιουνίου του 2017, στο οποίο αναφερόταν πως έπρεπε η τοπική επιχείρηση να καταβάλει το ποσό των 112.707,35 ευρώ, για οφειλή της σε προμηθεύτρια εταιρία χαρτιού του εξωτερικού, με την οποία συνεργάζεται. Το ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με τη διεύθυνση «rmetalising.com», ωστόσο η κανονική διεύθυνση ήταν «rmetallising.com», δηλαδή με δύο «l» και όχι με ένα όπως χρησιμοποίησαν οι απατεώνες. Παράλληλα απέστειλαν και έναν τραπεζικό λογαριασμό πιστωτικού καταστήματος με έδρα τη Βουλγαρία.

Οι υπεύθυνοι της βολιώτικης εταιρείας δεν κατέβαλαν τα χρήματα, προφανώς αναγνωρίζοντας την απάτη, ωστόσο, έλαβαν νέο ηλεκτρονικό μήνυμα, αυτή την φορά με λογαριασμό ισπανικής τράπεζας, ώστε να καταθέσουν σε αυτόν τα χρήματα. Τη δεύτερη φορά φέρεται να κατέθεσαν τα χρήματα, καθώς δεν υποψιάστηκαν την απάτη, ωστόσο όταν επικοινώνησαν με ελληνική τράπεζα, με την οποία συνεργάζονται και με την προμηθεύτρια εταιρεία, ενημερώθηκαν πως καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην τράπεζα καταβολής των χρημάτων. Αμέσως η βολιώτικη εταιρία ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να αποκαλυφθεί μετά από πολύμηνη έρευνα πως ένας εκ των δραστών της απάτης ήταν Νιγηριανός, τα χρήματα βρέθηκαν στην ισπανική τράπεζα, δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ επιστράφηκαν στην εταιρεία. Ο Νιγηριανός καταδικάστηκε χθες ερήμην από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με διαταγή έκτισης της ποινής και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Πήραν 8.300 δολάρια
Στη δεύτερη υπόθεση απάτης που συζητήθηκε χθες στο Τριμελές κατηγορούμενοι ήταν δύο υπήκοοι Αγγλίας, 30 και 32 χρόνων. Οι δύο δράστες φέρεται να είχαν στείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μήνυμα σε 47χρονο Βολιώτη, μέλος ομόρρυθμης εταιρείας και του είχαν αναφέρει πως είναι υπεύθυνοι εταιρείας με έδρα την Κίνα, που ασχολείται με την κατασκευή καλυμμάτων και στρωμάτων, από την οποία εταιρία η βολιώτικη αγόραζε προϊόντα. Του ζήτησαν να προκαταβάλει στις 19 Φεβρουαρίου του 2016 5.300 δολάρια, για δήθεν αποστολή προϊόντων και στις 15 Μαρτίου του ιδίου έτους άλλα 3.000 δολάρια, για τον ίδιο λόγο, όπως και έγινε από τον Βολιώτη επιχειρηματία. Ακόμη φυσικά ο 47χρονος περιμένει να λάβει τα προϊόντα… Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ερήμην τους δύο ταυτοποιηθέντες δράστες και τους επέβαλε ποινές φυλάκισης 5 ετών στον καθένα, με διαταγή έκτισης ποινής και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Με μαχαιριές στον λαιμό η σορός της άτυχης κοπέλας – Οι κάμερες «είδαν» τον σύντροφο και τον φίλο του να την μεταφέρουν μέσα σε μπαούλο

Οι εικόνες από κάμερες της περιοχής, το DNA, αλλά και τα αποτυπώματα του φίλου του…

9 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Απείλησε τη γυναίκα του ότι «γεμίζει την καραμπίνα και έρχεται»

  Συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, με όρο παρακολούθησης προγράμματος απεξάρτησης από το…

9 Ιανουαρίου 2024

Καθηλωμένα 171 αεροσκάφη της Boeing μετά το θρίλερ στα 16.000 πόδια – Κατασκευαστικό πρόβλημα, βλέπει ειδικός

Σε κατασκευαστική ανεπάρκεια πιθανότατα οφείλεται η αποκόλληση μέρους της ατράκτου του αεροσκάφους Boeing 737 Max…

8 Ιανουαρίου 2024

Δολοφονία αστυνομικού στου Ρέντη: Χώρο οργανωμένων κάτω από τις εξέδρες έψαχνε η ΕΛ.ΑΣ στο «Καραϊσκάκης»

Παρουσία εισαγγελικού λειτουργού έγινε η έρευνα πραγματοποιήθηκε η αστυνομική έρευνα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου του…

8 Ιανουαρίου 2024

Πιλότος… ληστής: Έκλεψε αεροπλάνο 80.000 δολαρίων και πέταξε πάνω από 100 μίλια

Ένας άνδρας από το Άινταχο συνελήφθη αφού έκλεψε ένα αεροπλάνο από ένα υπόστεγο στο Βόρειο…

8 Ιανουαρίου 2024

Κύμα ψύχους σαρώνει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: -29,5 βαθμοί στη Λετονία

Το κύμα ψύχους που πάγωσε τις σκανδιναβικές χώρες τις τελευταίες ημέρες πλήττει την κεντρική και…

8 Ιανουαρίου 2024