Ελλάδα

Εξαλλη η Τουρκία με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα – Τι ανέφερε ο Τσαβούσογλου

Νέα πυρά εξαπέλυσε η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιτίθεται στην Ελλάδα με αφορμή την επίθεση του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα κάλεσε τον Χαλίφα Χαφτάρ για να δείξει ότι είναι εναντίον της συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Αυτό δεν έχει νόημα. Η Ελλάδα μαζί με άλλες γειτονικές χώρες στη Μεσόγειο προσπάθησε να κρατήσει έξω την Τουρκία. Η συμπεριφορά αυτή της Ελλάδας δεν λύνει το θέμα στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμβάλλει κάτι στην Λιβύη».

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από το Βερολίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στους Τούρκους δημοσιογράφους τις συνομιλίες της Αγκυρας με τη Ρώμη για να ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και παράλληλα ισχυρίστηκε πως η Κρήτη και τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα!

«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Βέβαια, έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πάγια τακτική της Αγκυρας που θέλει να αγνοεί το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Με τη θεωρία αυτή δημιουργήθηκε και η «λωρίδα» που ενώνει τις ακτές της Τουρκίας με τη Λιβύη, αγνοώντας την ύπαρξη του Καστελόριζου. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως τα νησιά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγη ώρα πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο. Το επανέλαβε στο ταξίδι της επιστροφής από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη για να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του από την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα.

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει. Απόψε (Κυριακή) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του μου είπε: Ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας. Κι εγώ είπα: Τι πράγμα; Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Γίνονται τέτοιες ανοησίες; Επίσης είπα: Πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε», τόνισε ο Ερντογάν, αποκλείοντας ουσιαστικά στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το