Τοπικά

Εξαγωγικό ενδιαφέρον για βιολογική πράσινη ελιά – Παραγγελίες για 200 τόνους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων

Έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά πράσινων βιολογικών ελιών από την περιοχή του Πηλίου εκδηλώνεται τη φετινή χρονιά, με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ήδη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων υπάρχει παραγγελία από τη Γερμανία για 130 περίπου τόνους, ενώ συνολικά οι παραγγελίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200 τόνους. Η τιμή πώλησης για τον παραγωγό ανέρχεται στο 1,30 ευρώ για 130- 150 τεμάχια, όταν για τις πράσινες συμβατές ελιές το αντίστοιχο δεν ξεπερνά τα 0,80 λεπτά.

Οι βροχοπτώσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος έχουν ευνοήσει την ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο, με αποτέλεσμα η συλλογή πράσινων βιολογικών ελιών να βρίσκεται στο ζενίθ και στον Α.Σ. Πηλίου να ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τελικά να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παραγγελία για 130 περίπου τόνους πράσινης βιολογικής ελιάς από τη Γερμανία, ενώ στο σύνολό τους οι παραγγελίες θα αγγίξουν τους 200 τόνους και ενδεχομένως να τους ξεπεράσουν. Έχουμε συνεργασία και με άλλες περιοχές της Ελλάδας ώστε σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι προαναφερόμενες ποσότητες από το Πήλιο, να καλυφτούμε με προμήθεια πράσινων βιολογικών ελιών» ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων Γ. Διανελλάκης.
Να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου οι ελαιοπαραγωγοί που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία είναι περίπου 120, ωστόσο για να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στον τομέα, θα πρέπει να ενταχθούν και πάλι στο νέο πρόγραμμα.
Όπως προαναφέρθηκε, η τιμή της πράσινης βιολογικής ελιάς για τεμαχισμό 130 έως 150 κομμάτια, θα φτάνει για τον παραγωγό στο 1,30 ευρώ, ενώ θα καταβάλλεται άμεσα προκαταβολή από τον Α.Σ. Πηλίου σε ποσοστό 50%, ενώ μέχρι το Πάσχα θα γίνει και η εξόφληση.
«Θα πρέπει οι παραγωγοί να φέρουν τις ποσότητες των πράσινων βιολογικών ελιών στον Συνεταιρισμό και να μην πάνε για ελαιοποίηση την πρώτη ποιότητα» επισήμανε ο κ. Διανελλάκης.

Καταβολή ενισχύσεων
Στο μεταξύ, προχθές καταβλήθηκε στους 2.500 περίπου παραγωγούς του Πηλίου το 70% της βασικής οικονομικής ενίσχυσης από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η εξόφληση αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το