Τοπικά

Εξαγωγές μήλων Ζαγοράς σε Αίγυπτο και Ισραήλ – Εξαιρετικές γεύσεις σε πιάτα και κοκτέιλ από το πετιμέζι

Εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο και το Ισραήλ πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς τονώνοντας για ακόμη μια χρονιά την εξωστρέφειά του. Η παραγωγή ήταν και φέτος πολύ καλή, αυξημένη μάλιστα από πέρυσι και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα πουληθούν όλες οι ποσότητες εντός και εκτός ελληνικής αγοράς.
Ο Συνεταιρισμός εδώ και περίπου δύο χρόνια δίνει έμφαση και σε ένα νέο προϊόν το πετιμέζι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα τρόφιμα, αλλά και για το ποτό. Μάλιστα προχθές στην πολύ ζεστή ατμόσφαιρα του Bier Restaurant Αββαείο παρουσιάστηκαν τα πρώτα κοκτέιλ που περιλαμβάνουν πετιμέζι από τα φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, αλλά και γευστικά πιάτα και σαλάτες με πετιμέζι και προϊόντα Ζαγορίν. Το «παρών» έδωσαν το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού αλλά και αρκετοί άλλοι Ζαγοριανοί καθώς και συμπολίτες που αγαπούν τα προϊόντα Ζαγορίν και παρακολουθούν με θέρμη την πορεία του αιωνόβιου Συνεταιρισμού.

«Το πετιμέζι είναι η απόσταξη του μήλου «Φιρίκι ΠΟΠ Πηλίου» το οποίο δεν έχει τίποτα πρόσθετο και είναι πολύ αγνό. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κοκτέιλ, πιάτα και σαλάτες που το πετιμέζι μπορεί να αξιοποιηθεί δίνοντας πολύ ωραίες γεύσεις, προκειμένου να το γνωρίσει ο κόσμος. Μάλιστα για την παραγωγή του πετιμεζιού συνεργαζόμαστε με τον γυναικείο συνεταιρισμό Ζαγοράς δηλαδή εμείς τους δίνουμε το φιρίκι και η απόσταξη γίνεται στον συνεταιρισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Δέσποινα Βαρούτα τόνισε πως «το πετιμέζι ήταν το επετειακό μας προϊόν που βγάλαμε για τα 100 χρόνια της οργάνωσης. Ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν που έγινε σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό γυναικών αποδεικνύοντας τη συνέργεια στην πράξη. Πρόκειται για συμπύκνωμα μήλου 100% αγνό που έχει τοποθετηθεί σε πολλά ντελικατένσεν καταστήματα. Οι επαγγελματίες σεφ το χρησιμοποιούν σε πολύ ιδιαίτερες γεύσεις και στην καθημερινότητά τους, όπως πράσινες σαλάτες, μαρινάρισμα κρέατος, αλλά και στο κοκτέιλ. Επίσης μπορούν να το χρησιμοποιούν και οι νοικοκυρές».

Καλή και η φετινή χρονιά
Ο κ. Λάσκος τόνισε πως «η χρονιά για το Ζαγορίν έχει ξεκινήσει καλά. Αυτή την περίοδο κάνουμε εξαγωγές στην Αίγυπτο, αλλά και στο Ισραήλ. Ζήτηση υπάρχει από το εξωτερικό. Η παραγωγή μήλου ήταν επίσης καλή. Στο κόκκινο μήλο, το stargin, είχαμε από πέρυσι κατά δύο εκατομμύρια μεγαλύτερη παραγωγή. Εμείς έχουμε συνολικά 16.000.000 κιλά συνολική παραγωγή με όλες τις ποικιλίες μήλων, όπως golden, stargin, φιρίκι και άλλες και με τις εγκαταστάσεις συντήρησης που έχουμε, μπορούμε να προσφέρουν στην αγορά μήλα όλο τον χρόνο, ακόμη και το καλοκαίρι, για να τα γνωρίζουν οι χιλιάδες τουρίστες».

Το οδικό δίκτυο
Ο κ. Λάσκος αναφέρθηκε και στη δύσκολη κατάσταση με το οδικό δίκτυο επισημαίνοντας πως «το οδικό δίκτυο από τη Ζαγορά προς τον Βόλο είναι σε άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πέντε-έξι πολύ δύσκολα σημεία. Μάλιστα το χειρότερο κομμάτι είναι δύο χιλιόμετρα πάνω από τα Ψυγεία, από Χορευτό προς Ζαγορά δηλαδή, που τα μεγάλα οχήματα δυσκολεύονται να περάσουν. Μάλιστα πριν τρεις ημέρες στείλαμε φορτωτές για τα τραβήξουν τα αυτοκίνητα που εκείνη την ώρα μετέφεραν προϊόντα μας για την αγορά. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που συμβαίνει. Εμείς θέλουμε κάθε εβδομάδα να κάνουμε εξαγωγή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το