Τοπικά

Εξαγωγές ελιάς Πηλίου σε Ιταλία και Βαλκάνια “Θ”

Οριστικοποιήθηκαν από τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων οι συμφωνίες για την εξαγωγή 600 τόνων πράσινων ελαιών στις αγορές της Ιταλίας και των Βαλκανίων. Ωστόσο, η ανομβρία σε συνδυασμό με τη ζέστη συρρικνώνουν τη σοδειά και ζαρώνουν τον καρπό στις μη ποτιστικές καλλιέργειες, με άμεσο τον κίνδυνο να μην καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης ποσότητας για εξαγωγές.

Η ονομαστή και εξαιρετικής ποιότητας πράσινη ελιά Πηλίου κέντρισε και φέτος το έντονο ενδιαφέρον εμπόρων από την Ιταλία και τα Βαλκάνια, με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων να κλείνει ήδη συμφωνίες για την εξαγωγή ποσότητας 600 τόνων συνολικά.
Η διαδικασία της συγκομιδής του προϊόντος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα και να διατεθεί προς εξαγωγή στους εμπόρους για τις αγορές της Ιταλίας και των Βαλκανίων σε τιμές ικανοποιητικές και συμφέρουσες τόσο για τη Συνεταιριστική Οργάνωση, όσο και για τους παραγωγούς μέλη της.
«Οι παραγγελίες για διάθεση της πράσινης ελιάς στο εξωτερικό είναι ήδη πολλές» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης «καθώς οριστικοποιήσαμε ήδη τις συμφωνίες με εμπόρους για διάθεση του προϊόντος στην Ιταλία και τα Βαλκάνια. Βάσει των συμφωνιών που έχουν ήδη γίνει πρέπει να συγκεντρώσουμε για εξαγωγή 600 τόνους πράσινης ελιάς καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζει το προϊόν στο εξωτερικό» τονίζει ο επικεφαλής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Πηλίου – Βορείων Σποράδων.
Ωστόσο, η ανομβρία σε συνδυασμό με τη ζέστη συρρικνώνουν τη σοδειά και ζαρώνουν τον καρπό στις μη ποτιστικές καλλιέργειες, με άμεσο τον κίνδυνο να μην καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης ποσότητας για εξαγωγές.
Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα δεν ήταν αρκετές προκειμένου να τονώσουν τα δέντρα και τον καρπό, με συνέπεια οι πράσινες ελιές στους μη ποτιστικούς ελαιώνες στα ορεινά του Κεντρικού και του Νοτίου Πηλίου να ζαρώνουν και να καθίστανται ως μη εμπορεύσιμες.
Η ανησυχία στις τάξεις συνεταιριστών και παραγωγών είναι πλέον έντονη και υπογραμμίζεται από την πλευρά τους ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα ο καρπός θα χαθεί.
«Οι βροχές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα» τονίζει ο κ. Διανελλάκης «δεν ήταν αρκετές προκειμένου να δυναμώσουν τα δέντρα και τον καρπό, ο οποίος ζαρώνει λόγω της ανομβρίας και συρρικνώνεται, με συνέπεια να καθίσταται ως μη εμπορεύσιμος. Στα πεδινά και τις ποτιστικές καλλιέργειες σε Αγριά και Λεχώνια δεν προκύπτει πρόβλημα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι οξυμένο στις μη αρδευόμενες καλλιέργειες στα ορεινά του Κεντρικού και του Νοτίου Πηλίου με περιορισμό της σοδειάς και πτώση της ποιότητας. Περιθώρια υπάρχουν αν μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις, με τον καρπό να ενισχύεται και να αναβαθμίζεται ποιοτικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί, καθώς η πράσινη ελιά ζαρώνει, μαυρίζει και δεν είναι εμπορεύσιμη. Η ανησυχία μας είναι πλέον έντονη. Θέλουμε βροχές για να δυναμώσουν τα δέντρα και ο καρπός. Σε διαφορετική περίπτωση είναι άμεσος ο κίνδυνος να χαθούν οι παραγγελίες για εξαγωγές, διότι δεν θα έχουμε σοδειά να διαθέσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το