Τοπικά

“Εξαφανίζονται” επιχειρήσεις από τον ν. Λάρισας

114559acbd71fd6ed40ebed3d985f386_XL

Χρονιά συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δεξαμενής του ν. Λάρισας προοιωνίζουν τα πρώτα στοιχεία εξέλιξης εγγραφών – διαγραφών από την αρχή του 2016 έως σήμερα του Επιμελητηρίου Λάρισας. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι καθώς έρχεται να προστεθεί στη δραστική συρρίκνωση που υφίσταται στα χρόνια της ύφεσης η επιχειρηματική δραστηριότητα στον νομό, καταδεικνύοντας πως η κατηφορική πορεία του “επιχειρείν” δύσκολα αντιστρέφεται…

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας για τις ιδρύσεις-διαγραφές επιχειρήσεων τις πρώτες 45 ημέρες του έτους (1/1/2016 – 15/2/2016) δείχνουν ούτε λίγο ούτε πολύ πως για καθεμιά επιχείρηση που ανοίγει… δύο κλείνουν, αποτυπώνοντας περίτρανα πως το σημερινό οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί ιδιαίτερα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι διαγραφές στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 201 και οι συστάσεις εταιριών σε 107, δίνοντας ένα αρνητικό ισοζύγιο 94 επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο συστάθηκαν 109 εταιρίες και οι διαγραφές άγγιξαν τις 157. Δηλαδή αν και στο διάστημα αυτό άνοιξε αντίστοιχος αριθμός επιχειρήσεων, αυτές που έκλεισαν διπλασιάστηκαν, ανοίγοντας την πόρτα για ένα νέο κύκλο λουκέτων.

Στοιχείο προβληματισμού δεν είναι μόνο ότι οι διαγραφές είναι περισσότερες σε σχέση με τις ιδρύσεις εταιριών άλλωστε κάτι αντίστοιχο έχει καταγραφεί και στα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στην περσινή χρονιά, αλλά η κατακόρυφη μείωση των ιδρύσεων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών. Εταιρίες νομικής μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ που προσφέρουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης ελάχιστες και μόνο ατομικές εταιρίες και ΙΚΕ δείχνουν να αντιστέκονται. Η ΙΚΕ μάλιστα είναι η μοναδική εταιρία που εμφανίζει θετικό πρόσημο στις συστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές, κάτι που αποδίδεται και στα πλεονεκτήματά της που είναι μεταξύ των άλλων η μη υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Για ΑΕ ούτε λόγος, τουναντίον, μία ακόμη διεγράφη από το επιχειρηματικό δυναμικό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

“Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει στην “Ε” ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Λάρισας, συνδέεται με την αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης… Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αδάμ κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο κατά -8%, με την εκτιμώμενη συρρίκνωση στις επιμέρους κατηγορίες των καυσίμων, των τροφίμων και της κινητής τηλεφωνίας να κυμαίνονται στο -15%, στο -5% και στο -1,5%, αντίστοιχα. Δυστυχώς, συνεχίζει, σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον το οποίο σταδιακά επιδεινώνεται. Ο δείκτης επιχειρηματικής ενεργοποίησης υποχωρεί διαρκώς αντανακλώντας και τις δυσκολίες που επέφεραν τα capital controls. Λαμβάνοντας υπόψη τις εγχώριες εξελίξεις αναφορικά με νευραλγικής σημασίας ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό) όλοι μπορούν να αντιληφθούν το “φορτίο” που σηκώνει η επιχειρηματικότητα”, πρόσθεσε.

ΤΙ ΔΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Αναφορικά με τα φετινά στοιχεία, στο Εμπορικό τμήμα του Επιμελητηρίου ιδρύθηκαν 42 επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο 65 (-23), στο τμήμα μεταποίησης ιδρύθηκαν 20 και έκλεισαν 61 (-41) και στο Υπηρεσιών 40 ιδρύθηκαν και 75 διαγράφηκαν (-35). Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα στο Εμπορικό τμήμα ιδρύθηκαν 38 επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο 56 (-18), στο τμήμα Μεταποίησης ιδρύθηκαν 18 και έκλεισαν 41 (-23) και στο Υπηρεσιών 43 ιδρύθηκαν και 60 διαγράφηκαν (-17). Πάντως οι απώλειες του επιχειρηματικού δυναμικού από τα μητρώα του Επιμελητηρίου την τελευταία διετία συνεχίζονται ανησυχητικά καθώς στις 1.225 επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη δραστηριότητα το 2014 προστέθηκαν άλλες 1.109 που έκλεισαν το 2015 ανεβάζοντας τον αριθμό των λουκέτων σε 2.334 συνολικά στη διετία. Και όπως διαπιστώνεται η νέα χρονιά μπήκε με το αριστερό οπλισμένη για να βυθίσει στη δίνη της αβεβαιότητας την επιχειρηματικότητα στον νομό…

ΑΝΟΙΞΑΝ – ΕΚΛΕΙΣΑΝ

Πάντως αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο της χώρας, η κατηγορία της εστίασης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση. Οι πέντε στις δέκα πιο συνήθεις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2015 ανήκουν στην κατηγορία της εστίασης ενώ συνολικά από τη λίστα των 50 επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (από 86 ενάρξεις και πάνω), μέσα στη χρονιά που πέρασε, η εστίαση αφορά στη μία στις πέντε επιχειρήσεις. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στον ν. Λάρισας με τις καφετέριες και τα φαγάδικα να είναι πρώτα στις προτιμήσεις των επίδοξων επιχειρηματιών.

Οι 10 πιο δημοφιλείς κατηγορίες το 2015 ήταν οι υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ, τα φαρμακεία είναι στην τρίτη θέση ενώ ακολουθούν τα αναψυκτήρια, τα εστιατόρια, το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, τα σνακ μπαρ (με παροχή σερβιρίσματος), η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης και οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα μάρκετινγκ.

Αντίστοιχα στη λίστα με τις πιο συχνές διαγραφές εταιριών συναντάμε και πάλι στην πρώτη από τις δέκα πρώτες θέσεις τις καφετέριες και στη δεύτερη τα σνακ μπαρ αλλά στην τρίτη θέση είναι τα σουβλατζίδικα – ψητοπωλεία με δυνατότητα σερβιρίσματος, ακολουθούν τα παντοπωλεία, τα καφενεία (χωρίς τεχνικά μια μηχανικά παιχνίδια). Στην έκτη και έβδομη θέση είναι το λιανεμπόριο ρούχων και παπουτσιών ακολουθεί το λιανεμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, τα εστιατόρια και τα προϊόντα καπνού.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ

Πάντως προκειμένου να διευκολυνθεί η ίδρυση των επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να καταργήσει μια σειρά δικαιολογητικών ενώ οι υπηρεσίες “Μιας στάσης” εδρεύουν στα Επιμελητήρια θα αναλάβουν όλη τη γραφειοκρατία ώστε η επιχείρηση να κάνει έναρξη μέσα σε 5 ημέρες. Μέχρι σήμερα για τη σύσταση εταιρίας ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να περάσει από το Ταμείο Νομικών, το Ταμείο Πρόνοιας, το Επιμελητήριο, το Πρωτοδικείο και στην Εφορία, από τα τμήματα Μητρώου και Ελέγχου. Πλέον, όλες οι στάσεις γίνονται σε μια, καθώς τη διαδικασία αναλαμβάνουν τα επιμελητήρια, με κόστος που κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο εταιρίας από 50 έως 80 ευρώ, συν 10 ευρώ που είναι η εγγραφή στο ΓΕΜΗ. Έτσι, η Υπηρεσία “Μιας Στάσης” αναλαμβάνει να ελέγχει την επωνυμία και να δίνει ΑΦΜ. Παράλληλα, με ρύθμιση που προωθεί το υπ. Οικονομίας, η έναρξη της επιχείρησης θα γίνεται απλώς με μια γνωστοποίηση, καθώς από τον Ιούνιο πρόκειται να καταργηθεί σειρά δικαιολογητικών. Με αυτή τη διαδικασία θα εκδίδονται άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων τροφίμων και ποτών, των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το