Τοπικά

Εξ’ αποστάσεως εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας

Στην εξ’ αποστάσεως διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας του Ιουνίου οδηγείται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο κίνδυνος διασποράς του ιού.
Σημειώνεται πως τα μαθήματα στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα διεξάγονται εδώ κα αρκετές εβδομάδες μέσω τηλεκπαίδευσης και η επιτυχία είναι μεγάλη. Ενδεικτικά πάνω από το 95% των μαθημάτων διδάσκονται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Το μόνο πρόβλημα είναι η πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων, που απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών, αν και το υπουργείο Παιδείας, βάσει προχθεσινών του ανακοινώσεων, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους καθηγητές, να βρίσκονται στα εργαστήριά τους από τις 25 Μαΐου.

Βέβαια, καθώς περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς την έναρξη της εξεταστικής περιόδου τον Ιούνιο, μεγαλώνει και η αγωνία των φοιτητών, για το πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις. Άλλωστε υπάρχουν και αρκετοί φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει τον κανονικό χρόνο σπουδών, χρωστούν μαθήματα και αγωνιούν ακόμη περισσότερο, τι θα γίνει, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να λάβουν το πτυχίο τους.
Το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα διαθέτει 45.000 φοιτητές και το ενδιαφέρον για τις εξετάσεις είναι τεράστιο. Σημειώνεται πως στα ΑΕΙ, τα μαθήματα που διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης, λογίζονται ως κανονικά και έτσι το εαρινό εξάμηνο δεν χάνεται.
Η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου αρχίζει παραδοσιακά τον Ιούνιο.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εδώ και λίγο καιρό επεξεργάζεται και μελετά τρόπους για τη διεξαγωγή της εξεταστικής και σε αυτό που καταλήγει, είναι να γίνει εξ’ αποστάσεως. Μάλιστα χθες συνεδρίασε η Σύγκλητος του ιδρύματος, που έλαβε και τη σχετική απόφαση. Η συνεδρίαση της Συγκλήτου για ακόμη μια φορά έγινε διαδικτυακά.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων Γιάννης Θεοδωράκης ανέφερε πως «τα μαθήματα διδάσκονται όλο αυτό το διάστημα διαδικτυακά και φιλοδοξούμε να ολοκληρωθούν με τον ίδιο τρόπο και σε επίπεδο εξετάσεων. Προετοιμαζόμαστε και υπάρχουν πολλές μέθοδοι εξ’ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων. Σχεδιάζουμε, ώστε οι εξετάσεις για την πλειοψηφία των μαθημάτων, πάνω από το 90%, να διεξαχθούν διαδικτυακά. Έτσι τα θέματα υγείας θα διαφυλαχθούν, ενώ θα διευκολυνθούν και οι φοιτητές. Είναι μια θεμιτή διαδικασία και τα Πανεπιστήμια δουλεύουν αυτά τα σενάρια».

Ερωτηθείς για τους τρόπους διεξαγωγής της εξ’ αποστάσεως εξεταστικής, ανέφερε «πως υπάρχουν οι πολλαπλές επιλογές, οι εργασίες και άλλοι τρόποι, με τους οποίους μπορούν να γίνουν. Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για τη διαδικτυακή διδασκαλία των μαθημάτων, προσφέρουν και άλλες διαδικασίες. Για παράδειγμα, μπορεί να στείλεις στους φοιτητές ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, που θα πρέπει να απαντήσουν σε περιορισμένο χρονικό διάσημα, ώστε να μην προλαβαίνουν να αντιγράφουν, ακόμη να καταθέτουν εργασίες με ένα περιορισμό χρόνου, όπως μερικών ωρών, μιας μέρας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές και θα τις αξιοποιήσουμε όλες. Αυτή είναι η πρόθεσή μας».
Παράλληλα ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο στη διοικητική, ερευνητική και ακαδημαϊκή πτυχή λειτουργεί κανονικά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το