Τοπικά

Οι ευρωβουλευτές Ν.Μαριάς και Ν.Χουντής αμφισβητούν το μέλλον της Ευρώπης

Το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος της Ελλάδας μέσα σε αυτό και η ανάγκη για την ύπαρξη ισότιμων κρατών με βάση την αλληλεγγύη και την επαναθεμελίωση της συνεργασίας μεταξύ τους, ήταν τα κεντρικά θέματα που έθιξαν οι ομιλητές στην ημερίδα ευρωπαϊκού προβληματισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Τμήματος  Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία των ευρωβουλευτών Νότη Μαριά και Νίκου Χουντή.
Η  ημερίδα οργανώθηκε προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον μιας δίκαιης και δημοκρατικής Ευρώπης, που να υπηρετεί τον άνθρωπο. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχαν οι καθηγητές κ.κ. Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος  Μεταξάς και Ανδρέας Στεργίου καθώς και ο κ. Λευτέρης Αντωνόπουλος εκπρόσωπος της ομάδας “Ευρώπη” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Χουντής: Αυτή Ευρώπη, δεν μας κάνει 
Ο κ. Χουντής ήταν ο πρώτος που δήλωσε  πως η Ευρώπη για να έχει μέλλον πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και το όραμα περί ισοτίμων λαών και κρατών με συνοχή και  πρόοδο.
«Σήμερα, τέτοιο μέλλον δεν υπάρχει.
Απερίφραστα ο δρόμος έχει κλείσει ως προς αυτές τις εξελίξεις.  Αν υπάρχει μέλλον σε αυτό το σχήμα που έχει φτιαχτεί, είναι με τη μορφή της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ένωσης των μνημονίων, της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής Ευρώπης κάτω από την ηγεμονία των ισχυρών, των Γερμανών» δήλωσε χαρακτηριστικά  και παρέθεσε πως εναλλακτική λύση είναι η επαναθεμελίωση των τύπων της συνεργασίας μεταξύ ισότιμων, κυρίαρχων κρατών και λαών στη βάση της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της δημοκρατίας.
«Σήμερα αν θέλουμε η χώρα μας να βρίσκεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ανάκτησης των δικαιωμάτων -που χάνονται συνεχώς- και της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας σε εθνικό επίπεδο, τότε αυτή η Ευρώπη δεν μας κάνει».
 Κινεζοποίηση βάσει του χαμηλότερου κόστους
Ο κ. Χουντής δήλωσε πως το μέλλον της Ευρώπης είναι ηκυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Εξήγησε πως πρόκειται για ένα άκρατο ανταγωνισμό έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών, με βάση το ποιος έχει το χαμηλότερο εργασιακό κόστος.
«Ο ανταγωνισμός αφορά το ποιος θα προσφέρει πιο φθηνά τα προϊόντα όχι κατ΄ανάγκη στη βάση της τεχνολογίας και της καινοτομίας  καθώς αυτό το έχει χάσει η Ευρώπη αλλά με βάση τις φθηνότερες τιμές. Αυτό που λέμε κινεζοποίηση» πρόσθεσε ο ευρωβουλευής.
Ανέφερε επίσης πως υπάρχει  ανταγωνισμός στο εσωτερικό της Ευρώπης, αντί να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ο ίδιος είπε, είναι η ατέλειωτη κερδοσκοπία που υφίσταται το ελληνικό ομόλογο έναντι των ξένων τραπεζών. «Αυτή η πολιτική είναι για να κερδίσουν οι ισχυρότεροι και χάνουν οι ασθενέστεροι και μεταφέρεται συνεχώς πλούτος σε παραγωγικό και έμψυχο δυναμικό από τις νότιες χώρες στον βορρά» σύμφωνα με τον κ. Χουντή.
«Αποικία η Ελλάδα» 
Για θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο κ. Χουντής σημείωσε πως η χώρας μας θα είναι μια αποικία, μια χώρα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που θα έχει χάσει τη λαϊκή της κυριαρχία, τις παραγωγικές της δυνατότητες και θα εξαρτάται από τους ισχυρότερους που τη λεηλατούν και την υποτάσσουν σε συγκεκριμένο επίπεδο ζωής με κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
«Θέση αναπτυξιακή και ισότιμη δεν υπάρχει.  Αυτό ζούμε και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και   η αλλαγή θα είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης. «Είναι θεσμικά κατοχυρωμένες αυτές οι πολιτικές και η αντιδημοκρατική διαδικασία έχει ομολογηθεί στο όνομα ότι δε γίνεται αλλιώς.  Αυτή η στρατηγική υποταγή έγινε και τον Αύγουστο του 2015. Με τη συνέχιση τέτοιων πολιτικών δεν μπορούμε να προσδοκάμε καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα».
Νεαποικιακή πολιτική με άξονα τη Γερμανία
Σε δηλώσεις του για το μέλλον της Ευρώπης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων.
 «Μία περίπτωση, την οποία βεβαίως δεν θέλουμε και πολεμούμε, είναι να προχωρήσει η νεοαποικιακή πολιτική στην Ευρώπη.  Η Ευρώπη εξελίσσεται σταδιακά σε μία Γερμανική Ευρώπη και ο νότος υπηρετεί ουσιαστικά τη Γερμανία.  Η Γερμανία έχει 8,9 % εμπορικό πλεόνασμα, όταν ο ευρωπαϊκός νότος έχει ελλείμματα» υποστήριξε ο κ. Μαριάς.
Ωστόσο ανέφερε πως αυτό που επιθυμεί είναι μια Ευρώπη ισότιμων κρατών,  στην οποία τα κράτη δεν θα χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες.
«Θεωρώ ότι η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις γιατί εμείς είμαστε οι δανειστές απέναντι στη Γερμανία. Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν την εθνική τους κυριαρχία, κάθε στρατός πρέπει να είναι αρμόδιος για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας του, να υπάρξει μια συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος υπό τον όρο της αλληλεγγύης, ισότητας και  να μην  υπάρχει φτώχεια και ανεργία». Ο κ. Μαριάς πρόσθεσε πως η φτώχεια και η ανεργία δημιουργείται με την πολιτική του κ. Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεχίζει μια αντιλαϊκή πολιτική με τις ευλογίες του Eurogroup.
Ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα
Την προοπτική η Ελλάδα να  βιώνει ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, ζήτησε ο κ. Μαριάς και πρόσθεσε πως τέτοιο καθεστώς βιώνει η Ιρλανδία, η Δανία και μέχρι  πρόσφατα και η Μεγάλη Βρετανία αλλά αποφάσισε να φύγει.
Κατά τη γνώμη του αυτό το ειδικό καθεστώς μπορεί να χρηματοδοτείται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 42,5 δις ευρώ στην ποσοτική χαλάρωση αλλά «δυστυχώς αγοράζει ομόλογα του ESM, που μας δανείζει και μας επιβάλει μνημόνια,  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δανείζει τη Fraport και αρπάζει τα ελληνικά αεροδρόμια,  ενώ πρέπει να στηρίξει την ελληνική οικονομία με ειδικές ρυθμίσεις για τα θέματα της ναυτιλίας, του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και των μεταφορών να έχουμε μια διαφορετική μεταχείριση για να ανασάνει η Ελλάδα, να πάψει να είναι πειραματόζωο και αποικία της Γερμανίας».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ισπανία δήλωσε πως είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, ωστόσο σημείωσε πως στη σύγχρονη εποχή αυτό το δικαίωμα αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσουν μια «ουκρανοποίηση» στην Ευρώπη.
 «Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυε τις αποσχιστικές τάσεις της Σκωτίας και της Ιρλανδίας ενόψει του Brexit και είχα προειδοποιήσει ότι είναι λάθος. Εμείς έχουμε επικίνδυνους γείτονες. Όπως  την  Τουρκία, που  θέλει να εμφανίσει ότι υπάρχει δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη και μετά να παίζει παιχνίδια. Εάν δεν προσέξουμε αυτά τα θέματα, μπορεί να μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς και πρόσθεσε ότι οι λαοί της Ισπανίας μπορούν να συζητήσουν με δημοκρατικό τρόπο και να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν μια ομοσπονδία, ενιαίο κράτος ή τον βασιλιά.
«Αυτά είναι θέματα της Ισπανίας. Το δικαίωμα συγκρότησης και λειτουργίας ενός κράτους είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα πούμε εμείς στους Ισπανούς πώς να οργανώσουν το δικό τους κράτος όπως δεν θέλουμε και εμάς να μας επιβάλουν άλλοι ένα διαφορετικό σύνταγμα».
Σε αδιέξοδο οι λαοί της Ευρώπης
«Οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε αδιέξοδο, όπως και οι πολιτικές και πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για μία δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη» δήλωσε στην ημερίδα ο πρόεδρος του Δικτύου ¨Περραιβία¨ Κώστας Σκριάπας. «Το  Δίκτυο Περραιβία¨ πιστεύει στο μέλλον της Ευρώπης αλλά πρέπει να παλέψουμε.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τάσεις αυτονόμησης στις χώρες, αλλά και τα κρατίδια που θα δημιουργηθούν έχουν και αυτά μέλλον μέσα στην Ευρώπη. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας να παλέψουμε για να δημιουργήσουμε μια νέα δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη, όχι τόσο για μας αλλά περισσότερο για τις επόμενες γενιές».
Πρόσθεσε επίσης πως το Δίκτυο προγραμματίζει και νέες ημερίδες, όχι μόνο στον Βόλο αλλά σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς θέλει να θίξει μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Στην ομιλία του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Χρήστος Κόλλιας  αναφέρθηκε στη  διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συγκεκριμένα στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.
Η Ευρώπη το κοινό σπίτι και το κοινό συμφέρον όλων 
Σε δηλώσεις του,  ο κ. Κόλλιας το χαρακτήρισε ως ένα θέμα που εντάσσεται στην ευρύτερη ιστορική πορεία που έχει διαγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έβαλε θετικό πρόσημο στην πορεία αυτή.  «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σαν μία προσπάθεια να αποφευχθεί ένας ακόμα πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους.  Αυτό ήταν το στοίχημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ως όχημα χρησιμοποιήθηκε η οικονομία» ανέφερε ο καθηγητής.
 «Αν την αξιολογήσουμε θα πρέπει να πούμε πως εξασφάλισε για πολλές δεκαετίες την ειρήνη και την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών. Αναμφίβολα σήμερα περνάει την πιο δύσκολη ιστορική φάση της καθώς για πρώτη φορά είναι τόσο έντονη η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ολοκλήρωσης. Αλλά πριν αποφασίσουμε τι δεν μας ταιριάζει πια ιστορικά, πρέπει να γνωρίζουμε  και το τι θα είναι αυτό που θα το αντικαταστήσει, αν δηλαδή θα είναι καλύτερο ή χειρότερο.
Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτές τις δυσκολίες και να προχωρήσει περαιτέρω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ενώ σημείωσε πως αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών και της χώρας μας.
Εξήγησε πως την απόσταση που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμών, τη βλέπουμε σε πολλές χώρες όπως και στη δική μας και συμπλήρωσε πως εκεί θα κριθεί  και η ιστορική προοπτική της Ευρώπης, αν  δηλαδή μπορεί να δώσει όραμα και προοπτική στους ευρωπαίους πολίτες.
« Όλες τις δεκαετίες που ημέρευσε η Ευρώπη ήταν γιατί κάθε γενιά πολιτών έβλεπε το μέλλον του καλύτερο από την προηγούμενη γενιά .  Αυτό δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει. Αν μπορέσουμε να αποκατασταθεί αυτή η ελπίδα για το μέλλον, πιστεύω πως το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα έχει ιστορικό μέλλον» .
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το