Ελλάδα

Έβρος: Σε ύψιστη επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες από αστυνομία και στρατό

Η παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών είναι αυτή που φαίνεται ότι κράτησε μακριά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τον ελληνικό φράχτη στα σύνορα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ζήση Μούσσιου στο ΟPEN η μέρα κύλησε χωρίς να έχουμε κάποιο επεισόδιο. Ήδη έχει ξεκινήσει και κατασκευάζεται φράχτης ύστερα από υποδείξεις που έγιναν από την αστυνομία και συγκεκριμένα το τμήμα Μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύσσει φράχτη σε σημεία που έχει υποδείξει η Αστυνομία και για τα οποία φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαζική είσοδος ή προσπάθεια εισόδου προς το ελληνικό έδαφος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία παραμένουν σε επιφυλακή και νύχτα και μέρα περιπολούν στον Έβρο. Παρόλα αυτά, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και στο Αιγαίο, όπου όπως και χθες, έτσι και σήμερα είχαμε ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.
Συνολικά 13 υπερπτήσεις έγιναν από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Νήσο Παναγία, τις Οινούσσες, αλλά και πάνω από τη Χίο, κάτι που προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό της Ελληνικής Αεροπορίας που είδαν ότι τα τουρκικά f-16 πέταξαν πάνω από ένα τόσο μεγάλο νησί.

Ο απεσταλμένος του ΟPEN TV στον Νότιο Έβρο, Παναγιώτης Μανής, αναφέρει ότι υπάρχει σχετική ησυχία και στο νότιο τμήμα. Υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν και ελέγχουν το μήκος του ποταμού, ενώ αστυνομικοί με τη βοήθεια ντόπιων πολιτών που ξέρουν τα περάσματα ελέγχουν τα αναχώματα, έτσι ώστε να εκμηδενίσουν και την παραμικρή πιθανότητα να περάσει κάποιος στο ελληνικό έδαφος.

Όπως μεταδίδει ο Παναγιώτης Μανής από το Ορμένιο μέχρι το Δέλτα του ποταμού δεν βρέθηκε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας που να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες που έστω και σποραδικά υπήρχαν κάποιοι μετανάστες. Εντούτοις, όλοι παραμένουν σε εγρήγορση καθώς υπάρχει πιθανότητα ανά πάσα στιγμή να υπάρξει μαζική προσπάθεια εισόδου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν από λίγο δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι εθνικότητες όσων έχουν συλληφθεί από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής έως και το πρωί της Πέμπτης στον Έβρο και όπως δείχνουν τα στοιχεία το 64% προέρχεται από το Αφγανιστάν, το 19% από το Πακιστάν και μόλις 4% από τη Συρία. Εντύπωση προκαλεί ότι το 5% των συλληφθέντων είναι από την Τουρκία.

Στη Λέσβο, Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό παραμένουν σε αυξημένη εγρήγορση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Αλειφέρη, σε παραλία της Λέσβου και συγκεκριμένα στη Σκάλα Συκαμιάς αποβιβάστηκε μία βάρκα πάνω στην οποία επέβαιναν 42 άτομα, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό προέρχονται από το Αφγανιστάν. Οι 42 πρόσφυγες και μετανάστες θα διανυκτερεύσουν στην παραλία της Λέσβου και θα μεταφερθούν πιθανότατα το πρωί με κάποιο λεωφορείο του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς έχουν κλείσει όλες οι δομές .

Σχετικά με τη NAVTEX που ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει απαγόρευση ναυσιπλοΐας ανοιχτά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που παίρνει η ελληνική πλευρά για να θωρακίσει τα θαλάσσια χωρικά ύδατα και η συγκεκριμένη απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επιβίβαση μεταναστών και προσφύγων στο αρματαγωγό «Ρόδος» όπου το βράδυ της Πέμπτης επιβιβάστηκαν 170 άτομα τα οποία έχουν καταγραφεί, ενώ παραμένουν ακόμη 300 που δεν έχουν καταγραφεί και θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Στη Λέρο αποβιβάστηκαν 200 πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντας δύσκολη την κατάσταση στο νησί. Επίσημα καταγεγραμμένοι είναι 2.556 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε ένα ΚΥΤ το οποίο μπορεί να δεχτεί μόλις 880 άτομα, κάτι το οποίο κάνει εκρηκτική την κατάσταση στο νησί. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να καταγραφούν τα άτομα, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας και από εκεί σε κάποιο κλειστό κέντρο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το