Ροή

Η Ευρώπη έχει υψώσει 1.200 χλμ φράχτες – Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ιδρύθηκε στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στις βασικές της αρχές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών της. Αλλά με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ευρωπαϊκές ώρες έχουν κατασκευάσει 1.200 χιλιόμετρα περίφραξης κατά των μεταναστών.»

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  σε εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Πως η Ευρώπη σηκώνει φράχτες για να κρατήσει απέξω τους ανθρώπους». Οπως προκύπτει από ανάλυση του πρακτορείου, το  κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και η απόσταση που καλύπτει είναι σχεδόν ίση με το 40% του μήκους των συνόρων της Αμερικής με το Μεξικό.

Πολλοί από αυτούς τους φράχτες διαχωρίζουν τα έθνη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα κράτη εκτός αυτής αλλά και κάποιοι υψώνονται μεταξύ μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ελεύθερης- χωρίς διαβατήρια- ζώνης. Οι περισσότεροι φράχτες άρχισαν να κατασκευάζονται το 2015 και για τις κυβερνήσεις φαίνεται ως μια απλή λύση.

Η κατασκευή τους είναι νόμιμη και οι χώρες έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμνα να ελέγχουν ποιος μπαίνει στην επικράτειά τους. Κάθε νέα περίφραξη που γίνεται στην Ευρώπη περιορίζει αισθητά την παράνομη είσοδο μεταναστών από τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Ο φράχτης της Ελλάδας ήταν ένας από τους πρώτους και ο Ευρωπαίος Επιτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον υπερασπίζεται, επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters και τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα κατασκεύασε τον φράχτη για να εκτρέψει τους ανθρώπους προς τις επίσημες διαβάσεις όπου θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο. Το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων με την Τουρκία οριοθετείται από τον Εβρο, ένα επικίνδυνο ποτάμι, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σημείωσε ο  Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας τον Φεβρουάριο στο Reuters.

Η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει περιφράξεις λέγοντας ότι δεν λειτουργούν. Ο κ. Αβραμόπουλος προσπάθησε να πείσει τις άλλες χώρες να δείξουν αλληλεγγύη προσφέροντας φιλοξενία σε 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τον Μάρτιο έχουν εξεταστεί μόλις 937 αιτήσεις μετεγκατάστασης.

Ο φράχτης που έχει υψωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ως μέρος συμφωνίας με τις χώρες βορειότερα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 50.000 άνθρωποι στην Ελλάδα.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Influencer δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της μπροστά στην κόρη της

Μια influencer από τη Χαβάη πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον εν διαστάσει σύζυγό της μπροστά στην…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χρόνια πολλά εύχεται το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού Βόλου

Τις δικές του ευχές για τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο που έρχεται έστειλε το…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος από την ΠΑΕ Νίκη

Ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2024 έστειλε η ΠΑΕ Νίκη. "Χρόνια πολλά. Ευχές…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ισραήλ: «Απελευθερώστε τους τώρα» – Συγγενείς ομήρων αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου στο κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κνεσέτ,…

25 Δεκεμβρίου 2023

Στην εντατική οι επιβαίνοντες από τροχαίο – Οι γιατροί ακρωτηριάσαν τα κάτω άκρα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται δύο νεαρά άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο προσέκρουσε σε…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο χιόνι σε τέσσερα χιονοδρομικά της χώρας – Πού το… έστρωσε

Παρά τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, Καϊμακτσαλάν, Πισοδερίου – Βίγλας και της Βασιλίτσας…

25 Δεκεμβρίου 2023