Οικονομία

Οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να ανάψουν πράσινο φως για δόση-μαμούθ τον Ιούνιο

dosi
Κλίμα αισιοδοξίας και… θετικής ενέργειας επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπου η «δραστήρια» εβδομάδα που πέρασε φαίνεται να οδηγεί ολοταχώς σε συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Αυτός είναι ο στόχος και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο την πρόθεσή τους να κλείσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Καθοριστικό για τις εξελίξεις υπήρξε το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, όπου επικυρώθηκε πολιτικά ότι η αξιολόγηση ουσιαστικά έχει κλείσει και έγινε αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για τον λεγόμενο «κόφτη», τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.
Μετά και την ανεπίσημη ενημέρωση για συμφωνία μεταξύ κοινοτικών υπηρεσιών και ελληνικών αρχών για τα προαπαιτούμενα, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα εκταμιευτεί η δόση -και μάλιστα δόση-μαμούθ-που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
«Τα προαπαιτούμενα έχουν συμφωνηθεί και αναμένεται να νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό τα εξετάζουμε για να δώσουμε την οριστική έγκρισή μας, οι λεπτομέρειες του μηχανισμού θα οριστικοποιηθούν άμεσα», είπε στο «Εθνος» πηγή της ΕΕ, για να καταλήξει ότι «αν εξαιρέσεις το χρέος, που θα χρειαστεί περισσότερη συζήτηση και διαπραγμάτευση και όλα δείχνουν ότι θα πάει από Σεπτέμβρη, η πρώτη αξιολόγηση έχει κλείσει».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να κλείσουν τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι τη Σύνοδο του G7 στις 26-27 Μαΐου στην Ιαπωνία, αλλά και πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ. «Στην εξίσωση πρέπει να βάλει κανείς και το Προσφυγικό, το οποίο παρόλο που είναι σε ύφεση, οι εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν ότι θα επανέλθει… δριμύτερο.
Η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ» συμπλήρωσε ο ειδικός. Τα 17 προαπαιτούμενα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν συμφωνηθεί συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και τον διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρείας, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία και άλλα.
Στις λεπτομέρειες του «κόφτη», προκειμένου να είναι αυτόματος, αξιόπιστος και βασισμένος σε αντικειμενικά κριτήρια, θα προβλέπεται η περικοπή δαπανών από τους κωδικούς του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης -ακόμη και ανελαστικών δαπανών όπως μισθοί και συντάξεις, όπως διατυπώθηκε.
Οι μόνες εξαιρέσεις που θα υπάρξουν αφορούν τις δαπάνες για εθνική άμυνα και δημόσια υγεία.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο των θεσμών, η δόση αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το μέγεθός της δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Αν, όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η επόμενη αξιολόγηση γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η άμεση δόση πρέπει να είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της στο εσωτερικό. Ακόμη 4 δισ. θα χρειαστούν για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Συνεπώς η δόση-μαμούθ αναμένεται να φτάσει περίπου τα 11 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα
Η ίδια πηγή επισήμανε ότι ο «συντηρητικός» και «προσεκτικός» στόχος που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% για το 2018 και υπολόγισε ότι αν η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω αυτομάτως το πλεόνασμα θα ήταν 0,5% για εκείνη τη χρονιά. Ο αξιωματούχος είπε ότι το 3,5% είναι διατηρήσιμο για τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά σχετικά δύσκολο για μεγαλύτερη περίοδο, «παρόλο που άλλα κράτη μέλη έχουν πετύχει». Ετσι εξήγησε το ότι χρειάστηκαν μέτρα τριών μονάδων του ΑΕΠ: μία μονάδα από τις συντάξεις, μία μονάδα από το Φορολογικό, 0,25 από τον ΦΠΑ και 0,75% από μειώσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου και άλλες παραμετρικές μειώσεις.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι «το πιο φιλόδοξο και συνετό από όλα όσα ”τρέχουν” αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη», με γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές και σκληρά μέτρα.
Η επόμενη αξιολόγηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «δεκαπλάσιο όγκο δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα.
Τα μέτρα θα αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων, αλλά πάντα προστίθενται και καινούργια, ανάλογα με τις ανάγκες και τους… εκτροχιασμούς», καταλήγει έτερος σχολιαστής εκ Βρυξελλών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το