Τοπικά

Ευρωπαϊκός αέρας στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας – Παρουσιάστηκαν χθες οι διεθνείς δράσεις του σχολείου

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ 2016-2017 που υλοποιεί, αλλά και την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό παρουσίασε χθες σε εκδήλωση το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας επιβεβαιώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα του στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Νορβηγία είναι μερικές από τις χώρες που ταξίδεψαν φέτος μαθητές και καθηγητές.

Την εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, χαιρέτισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Βάιος Λιαπόπουλος και ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων, η ανάλυση μιας ενδοσχολικής έρευνας, αλλά και οι απόψεις των μαθητών από την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό.
Συνολικά δεκάδες μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν φέτος στο εξωτερικό και σε χώρες, όπως η Ισπανία, για την πρακτική άσκηση και τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το ένα πρόγραμμα Εράσμους αφορούσε στα παλιά κτίρια και τις νέες τεχνολογίες.
Όπως αναφέρθηκε για το πρόγραμμα, «ο συντονιστής του προγράμματος ήταν το επαγγελματικό γερμανικό σχολείο BBS-Bersenbrück με το οποίο υπάρχει μακροχρόνια συνεργασία, ενώ συμμετείχαν επίσης σχολεία από άλλες 6 χώρες: Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και Σλοβακία. Διάρκεια 3 χρόνια (2014-2017). Μελετήσαμε τους τρόπους ενεργειακής αναβάθμισης ενός παλιού κτιρίου γενικά (π.χ. χρήση ηλιακής ενέργειας-φωτοβολταϊκά, χρήση γεωθερμίας, μονώσεις, φυτεμένες στέγες κ.λπ.). Η ελληνική ομάδα ασχολήθηκε με την ενεργειακή αναβάθμιση – ανακατασκευή ενός παλιού σπιτιού τύπου «Παρασκευοπούλου». Συνεργάτης μας ήταν το Τεχνικό Γραφείο του κ. Αδαμάκη. Συμμετείχαν μαθητές από τους τομείς των Δομικών και των Μηχανολόγων. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 8 μετακινήσεις εκπαιδευτικών και 6 μετακινήσεις μαθητών. Ουγγαρία-Βουδαπέστη 24-28/10/2016 (2 εκπαιδευτικοί, 2 μαθητές). Νορβηγία-Μούσοεν 6-9/10/2017 (1 εκπαιδευτικός)».
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορούσε στην «Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση από Εγκαταστάσεις Ηλεκτροπαραγωγής, Γραμμές Μεταφοράς, Υποσταθμούς, Μετακίνηση Εντός και Μεταξύ Πόλεων και Συσκευές»
Ο συντονιστής του προγράμματος ήταν το ρουμάνικο σχολείο Liceul Energetic του Tg Jiu, ενώ συμμετείχαν επίσης σχολεία και δύο επιχειρήσεις από Πολωνία, Γερμανία και Ισπανία. Διάρκεια 2 χρόνια (2015-2017).
Το ελληνικό σχολείο είναι υπεύθυνο για την ιστοσελίδα του προγράμματος.
«Μελετήσαμε τα είδη και τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τους τρόπους προστασίας των ζωντανών οργανισμών και τα όρια έκθεσης στους διάφορους τύπους ακτινοβολίας όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Συμμετείχαν μαθητές από όλες τις ειδικότητες. Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν 15 μετακινήσεις εκπαιδευτικών και 8 μετακινήσεις μαθητών. Ισπανία-Βαρκελώνη 27/9 – 1/10/2016 (3 εκπαιδευτικοί), Πολωνία-Ντάμπροβα Γκόρνιτσα 27/11-3/12/2016 (3 εκπαιδευτικοί, 4 μαθητές), Γερμανία-Μπέρσενμπρουκ 12-18/3/2017 (2 εκπαιδευτικοί, 4 μαθητές), Ρουμανία-Τίργκου Ζίου 24-28/6/2017 (4 εκπαιδευτικοί)» τονίστηκε από το σχολείο.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το