Τοπικά

Βολιώτες έβγαλαν από σεντούκια χαρτονομίσματα 500 ευρώ “Θ”

Σ10 Φ1 (2)

Ο φόβος της απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ αναγκάζει όσους Βολιώτες τα είχαν κρύψει στα σεντούκια ή τις τραπεζικές θυρίδες, να τα βγάλουν στην επιφάνεια και να τα καταθέσουν στις τράπεζες. Έτσι εξηγείται το γεγονός, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η κατάθεση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στα τραπεζικά καταστήματα του Βόλου.
Η προσέλευση καταθετών στα γκισέ των τραπεζών του Βόλου για να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, υπήρξε μεγάλη τις τελευταίες ημέρες, μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή απόσυρση από την αγορά των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας.
Μάλιστα στα τραπεζικά καταστήματα παρελήφθη και η εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση».
Ουσιαστικά οι τράπεζες καλούνται να κάνουν προληπτική εποπτεία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που ίσως κρύβεται πίσω από κάποιες καταθέσεις μεγάλων ποσών.
Σύμφωνα με διευθυντή μεγάλου τραπεζικού καταστήματος του Βόλου παρουσιάζεται αύξηση της κατάθεσης χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, που βγαίνουν από σεντούκια ή θυρίδες, μετά την φημολογία περί απόσυρσης του εν λόγω τραπεζογραμματίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, ο νόμος προβλέπει περίοδο δεκαετούς προθεσμίας για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων, που αποσύρονται και γι’ αυτό οι καταθέτες δεν πρέπει ν’ ανησυχούν.
Υπολογίζεται ότι σε εβδομαδιαία βάση σε ένα τραπεζικό κατάστημα του Βόλου κατατίθενται πλέον 80.000 ως 100.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ…
Ορισμένοι προτιμούν να «σπάσουν» τα χαρτονομίσματα σε μικρότερα των 50 ή των 20 και να τα κρύψουν πάλι στα σπίτια τους ή στις θυρίδες των τραπεζών, αποφεύγοντας να τα καταθέσουν σε λογαριασμό. Η επιβολή προμήθειας ένα τοις χιλίοις από ορισμένες τράπεζες, ουδόλως πτόησε τους κατόχους τους, παρά την παρότρυνση των τραπεζών να τα καταθέσουν στον λογαριασμό που είχαν ήδη στην τράπεζα, αποφεύγοντας και την καταβολή προμήθειας.
Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή των εν λόγω αποταμιευτών, λόγω των «capital controls», καθώς ήταν πιο εύκολα να αποθηκευτούν.
Στην εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν:
-«Να παρέχουν την υπηρεσία της ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ αποκλειστικά σε πελάτες τους και προκειμένου περί φυσικών προσώπων σε δικαιούχους καταθετικού λογαριασμού στο πιστωτικό ίδρυμα, υφισταμένου ή ανοιχθησομένου, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων για τον περιορισμό της ανάληψης μετρητών και της μεταφοράς κεφαλαίων.
-Μέσω κατάλληλων διαδικασιών και μέτρων που λαμβάνουν, να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε πράξη ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας.
-Να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη-φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της εν λόγω ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του κατά την εφαρμογή των μέτρων επιμέλειας.
-Στο πλαίσιο και των προαναφερόμενων μέτρων δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζουν, αναλόγως και του κινδύνου, να παρακολουθούν και τις λοιπές συναλλαγές πελατών τους, που εκτελούνται με προσκομιζόμενα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ, όπως κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, αίτηση διενέργειας πληρωμής ή μεταφοράς πίστωσης κ.λπ., εν αναφορά και προς το οικονομικό/συναλλακτικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη».
Όπως σημειώνει το τραπεζικό στέλεχος του Βόλου «αν κάποιος φέρει μεγάλη ποσότητα χρημάτων, τότε τηρούνται οι κανόνες της ΤτΕ για τη νομιμότητα της συναλλαγής (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Το όριο αυτό είναι σήμερα οι 50.000 ευρώ, αλλά κατά περίπτωση ελέγχονται και μικρότερα ποσά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το