Κόσμος

Έβερεστ: Δεκάδες πτώματα εμφανίζονται μέσα από τους πάγους

Το λιώσιμο των πάγων, που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει ένα τρομακτικό θέαμα στις πλαγιές του βουνού Έβερεστ των Ιμαλαΐων. Δεκάδες σοροί ορειβατών εντοπίζονται όλο και συχνότερα στο ψηλότερο βουνό του πλανήτη. Πρόκειται για ορειβάτες, η τύχη των οποίων αγνοείται για πολλά χρόνια.

Γενικότερα, υπολογίζεται ότι στην προσπάθειά τους να «πατήσουν στην κορυφή του κόσμου» έχουν χαθεί περισσότεροι από 300 ορειβάτες με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να μην έχει ακόμη βρεθεί.

Τα πτώματα βρίσκονται κυρίως στην κινεζική πλευρά, προς το βόρειο τμήμα του όρους. Ταυτόχρονα άνθρωποι που εργάζονται στην προσπάθεια εύρεσης των αγνοουμένων ισχυρίζονται πως πολύ συχνά εντοπίζουν, εκτός από ανθρώπινες σωρούς, μεμονομένα χέρια ή πόδια κοντά στα καμπ του Έβερεστ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, κάποια ανθρώπινα πτώματα ή μέλη χρησιμεύουν στους αναβάτες ως σημάδια της διαδρομής προς την κορυφή. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι από πράσινες μπότες, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στα πόδια ορειβάτη που πέθανε κάτω από έναν βράχο, χρησιμεύουν ως… σημάδι ότι η κορυφή είναι κοντά.

Η ανάκτηση και η αφαίρεση των πτωμάτων που βρίσκονται σε πολύ υψηλά σημεία, μπορεί να είναι δαπανηρή και εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του υψομέτρου, των καιρικών συνθηκών αλλά και του βάρους των παγωμένων σωμάτων. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μια τέτοια αποστολή κοστίζει από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα του λιωσίματος των παγετώνων που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μειώνονται επικίνδυνα με ταχύτατους ρυθμούς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το