Τοπικά

Εβδομάδα δράσεων για τη μητρική γλώσσα στο 30ο Δημοτικό Βόλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999, γιατί η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας συμβάλλει τόσο στη γλωσσική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο το 30ό Δημοτικό Βόλου διοργανώνει φέτος την εβδομάδα από 22/2-26/2/2021 σε συνεργασία με μια σειρά φορέων την παρουσίαση και την ανάδειξη των καλών πρακτικών διδασκαλίας των Ελληνικών ανά τον κόσμο αλλά και τις όποιες μορφές διδασκαλίας μητρικής γλώσσας των μεταναστών στη χώρα μας.

Όπως ανακοινώθηκε από το σχολείο «Σε αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιήσουμε τις δράσεις του Παγκόσμιου Σωματείου Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», το οποίο είτε ως οργανωτικός φορέας είτε ως συνδιοργανωτής με θεσμικούς επιστημονικούς παράγοντες, προχώρησε από το 2009 τόσο στο Βόλο όσο και στις χώρες διαμονής των μελών του στην πραγματοποίηση ημερίδων αλλά και ομάδων μελέτης και προαγωγής της σημασίας εκμάθησης της Μητρικής Γλώσσας. Αρωγοί στη δράση θα είναι το Γραφείο της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μελέτης Διάδοσης και Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Για τη φετινή χρονιά θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της Βολιώτισσας εκπαιδευτικού στη Μ. Βρετανία, Λένας Ζέρβα, η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια που βρίσκεται στο Λούτον έχει διδάξει ελληνικά στο ελληνικό σχολείο της κοινότητας, σε κολλέγιο όπου ενήλικες Άγγλοι ήθελαν να μάθουν ελληνικά.
Θα παρουσιαστεί η σημαντική δράση της Πρέσβειράς μας στο Μεξικό με παράλληλη διαπίστευση στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και τη Τζαμάικα και επί χρόνια Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη με σπουδαίο έργο, Αργυρώς Παπούλια και ο τρόπος που τίμησαν οι Έλληνες του Μεξικού την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας πριν δέκα ημέρες. Δράση στην οποία αναφέρθηκε και η εμπειρία της κ. Παπούλια από τη βράβευση της κορυφαίας ελληνίστριας Jacqueline de Romilly με το βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Σε προχωρημένη ηλικία η Jacqueline de Romilly μας συγκίνησε υπογραμμίζοντας «Αν η Ελλάδα μας ζητούσε πίσω όλες τις λέξεις που έχουμε δανειστεί, ο Δυτικός Πολιτισμός θα κατέρρεε».

Θα παρουσιαστεί η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Ιθάκη”, που ιδρύθηκε το 2018 και είναι ένας επίσημος φιλανθρωπικός οργανισμός (Reg.Charity:1183839) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποτελεί μία εθελοντική πρωτοβουλία Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας που κατοικούν στο Birmingham και στην ευρύτερη περιοχή των West Midlands και αποσκοπεί στη διατήρηση και προβολή των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ελλάδας τόσο ανάμεσα στους ήδη υπάρχοντες Έλληνες κατοίκους όσο και στους μη Ελληνόφωνους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια ακόμη Βολιώτισσα η Εμμανουέλα Τερλεξή είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΙΘΑΚΗΣ.
Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Σεφέρης-Ελύτης: από την Ελλάδα στον Κόσμο». Εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και ήταν αφιερωμένη στους δύο Έλληνες νομπελίστες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη και η παρουσίασή της έγινε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Γιγουρτσή.

Θα παρουσιαστούν επίσης οι δράσεις του Hellenic Foundation of the Nordic Countries, το οποίο έχει ως στόχο να προωθηθούν η ελληνική εκπαίδευση, ο τουρισμός και ο πολιτισμός σε ιδρύματα, σχολεία και ερευνητικά κέντρα των σκανδιναβικών χωρών. Πρόεδρός του είναι ο Σπύρος Μυλωνόπουλος, Έλληνας ομογενής από τη Σουηδία και μέλη του οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παπαξάνθης, Κυριάκος Ελευθεριάδης, Καρλ-Μίκαελ Bergendahl-Μυλωνόπουλο και τη Σοφία Bergendahl-Μυλωνοπούλου, μια ομάδα πεπειραμένων και επιτυχημένων ανθρώπων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς. Στόχος του Ιδρύματος είναι να συγκεντρωθεί μέσα σε δύο χρόνια 1 εκατομμύριο ευρώ με μια ετήσια απόδοση τουλάχιστον 4%, που θα διανέμεται για την υποστήριξη της εκμάθησης των ελληνικών στις βόρειες χώρες.
Ολοκληρώνοντας τη δράση θα γνωρίσουμε δομές μητρικής γλώσσας μαθητών μας από άλλες χώρες, οι οποίες λειτούργησαν ή λειτουργούν στον Βόλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το