Κατηγορίες: Κόσμος

Έβαλαν στο στόχαστρο την κινεζική κρατική τηλεόραση

Μία εξόριστη οργάνωση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων κατέκρινε το Σάββατο ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ της Κινεζικής κρατικής τηλεόρασης που παρουσίασε μέλη της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων, που επαναπατρίστηκαν βιαίως μετά την διαφυγή τους από την χώρα, να επιστρέφουν σε έναν “επίγειο παράδεισο”.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ προβλήθηκε καθώς η Κίνα επιχειρεί να εμποδίσει τα μέλη της εθνοτικής ομάδας από το να διαφύγουν από τη χώρα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες μέλη της μεγάλης μουσουλμανικής μειονότητας έχουν φύγει από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, περνώντας παράνομα στην νοτιοανατολική Ασία, πριν συνεχίσουν την πορεία τους για την Τουρκία.

Το ρεπορτάζ της κεντρικής Κινεζικής τηλεόρασης, που προβλήθηκε την Παρασκευή, παρουσίασε δύο αγρότες Ουιγούρους στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ να επιστρέφουν σε μια ήσυχη ζωή στην Κίνα. Ένας εξ αυτών, αγρότης με παραγωγές φρούτων, εμφανιζόταν να φροντίζει το περιβόλι του και να λέει πως διέφυγε από την χώρα επειδή ήταν “μπερδεμένος” και “άμυαλος”.

“Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός με επηρέασε”, δήλωσε ο αγρότης, που παρουσιάστηκε με το όνομα Μεξμούτ. “Η κυβέρνηση επιδοκιμάζει τις νόμιμες θρησκευτικές μας δραστηριότητες πάρα πολύ”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τοπική αστυνομία ανακάλυψε πως εξαναγκάστηκε να φύγει και εξαπατήθηκε.

Ο Ντίλξαν Ράξιτ, εκπρόσωπος της εξόριστης οργάνωσης των Ουιγούρων, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων (WUC) χαρακτήρισε το ρεπορτάζ ως εργαλείο προπαγάνδας.

“Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τηλεόραση για να υποκινήσει τους Κινέζους πολίτες σε ανταγωνισμό με τους Ουιγούρους επειδή οι πολιτικές της οδήγησαν σε μια πραγματικότητα με ανθρώπους να δραπετεύουν από τη χώρα”, δήλωσε. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν εντοπίστηκαν άμεσα για να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν πως παρόμοιοι μετανάστες δραπετεύουν κυρίως από εθνοτική βία στην Σιντζιάνγκ και από τους ελέγχους που ασκούν οι κινεζικές αρχές στην θρησκεία και τον πολιτισμό τους.

Εκατοντάδες έχουν πεθάνει σε αναταραχές στην Σιντζιάνγκ τα τελευταία τρία χρόνια, με το Πεκίνο να κατηγορεί ισλαμιστές μαχητές.

Το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε καταστολή στην Σιντζιάνγκ και υποστηρίζει πως πολλοί από αυτούς που φεύγουν είναι εξτρεμιστές που ελπίζουν να προσχωρήσουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και την Συρία.

Παράλληλα, οι αρχές της Κίνας ανέφεραν πως μερικοί από τους 109 Ουιγούρους που απελάθηκαν από την Ταϊλάνδη και στάλθηκαν πίσω στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Την πίτα του κόβει ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου

O Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στις 25 Φεβρουαρίου και…

6 Φεβρουαρίου 2024

Κοσμοσυρροή

  Κοντά στα 600 άτομα έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ν.Δ. την…

6 Φεβρουαρίου 2024

Koπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στις Σταγιάτες

Ο πολιτιστικός σύλλογος Σταγιατών "η Κρύα Βρύση", καλεί τα μέλη του και τους κατοίκους του…

6 Φεβρουαρίου 2024

Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στη μαχήτρια Ραφαέλα – Η επιθυμία της οικογένειάς της

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Κρήτη θα πει το τελευταίο αντίο στην Ραφαέλα Πιτσικάλη, το…

6 Φεβρουαρίου 2024

Προγραμματισμένη διακοπή νερού στα Άνω Λεχώνια

H ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει ότι αύριο Τετάρτη 7/2/2024 λόγω προγραμματισμένων εργασιών που αφορούν στο δίκτυο ύδρευσης…

6 Φεβρουαρίου 2024

Βαγγέλης Ρωχάμης: Πέθανε ο Έλληνας «Πεταλούδας»

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 73 ετών ο Βαγγέλης Ρωχάμης, εμβληματική μορφή της…

6 Φεβρουαρίου 2024