Οικονομία

Euroworking Group: Πάει για Οκτώβριο η δόση των 800 εκατ. ευρώ

Για Οκτώβριο πάει η δόση των 800 εκατ. ευρώ αφού το χθεσινό EuroWorking Group δεν άναψε πράσινο φως για την εκταμίευσή της λόγω των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Αρμόδια στελέχη συνέδεαν χθες τη δόση με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους, ωστόσο, όπως ξεκαθάριζαν εδώ και καιρό τόσο ο ESM όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η δόση θα ήταν διαθέσιμη από 1η Σεπτεμβρίου. Στις 7 Ιουλίου ανέφερε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας: «Μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ, παρά την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης για τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο τα «φέσια» του Δημοσίου τον ίδιο μήνα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ. Από αυτά η πλειοψηφία, περίπου 269 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως σε έμμεσες επιστροφές φόρων.

Επιπλέον, τριβές στο χθεσινό EWG δημιούργησαν κάποια σημεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά όπου οι Θεσμοί διαπιστώνουν αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων ενώ οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι τελούν εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Από την άλλη πλευρά, το αναμενόμενο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος που άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC). Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το