Ελλάδα

Η EUROPOL «κήρυξε πόλεμο» στο οργανωμένο έγκλημα

Τουλάχιστον  2,3 τόνοι κοκαΐνης, 523 θύματα trafficking και 314 συλλήψεις διακινητών, εμπόρων ναρκωτικών, παιδόφιλων, μελών κυκλωμάτων εμπορίας οργάνων και χάκερ  είναι τα… χειροπιαστά αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας με την κωδική ονομασία «Ciconia Alba» των διωκτικών αρχών από 52 χώρες σε όλο τον κόσμο και επικεφαλής τη Europol και τη συμμετοχή της FRONTEX,  για την καταπολέμηση του οργανωμένου  εγκλήματος με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι έρευνες της μεγαλύτερης παγκόσμιας επιχείρησης στα αστυνομικά χρονικά διεξάγεται ταυτόχρονα σε διαμερίσματα, οίκους ανοχής, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, καθώς και τις «σκοτεινές σελίδες» του διαδικτύου έχοντας μέχρι στιγμής αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα .

Συνολικά έχουν συλληφθεί 314 άτομα, εκ των οποίων 193 κατηγορούνται για  εγκλήματα στο διαδίκτυο και παιδική πορνογραφία, 72 για σωματεμπορία, 31 για παράνομη στέγαση παράτυπων μεταναστών και 18 για εμπορία ναρκωτικών -κυρίως κοκαΐνης και χαπιών ecstacy.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των εκατοντάδων χιλιάδων ελέγχων (υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000 σε όλο τον κόσμο την τελευταία εβδομάδα) έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί 745 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Φαμπρικα» πλαστών διαβατηρίων,  εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. 

Μάλιστα μεταξύ των χωρών όπου τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, human trafficking, πορνείας και παιδικής πορνογραφίας, που θεωρούνται οι πιο επικερδείς παράνομες δραστηριότητες στον κόσμο, συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, με τις ελληνικές διωκτικές αρχές να εξαρθρώνουν μεγάλο κύκλωμα διακινητών που προμήθευαν πρόσφυγες και μετανάστες  με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αρχικά, συνελήφθησαν τέσσερις παράτυποι μετανάστες στο «αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι είχαν προμηθευθεί πλαστά διαβατήρια υπηκόων ευρωπαϊκών κρατών – μελών της Συνθήκης Σένγκεν και ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν με προορισμό τη Ρώμη.

Όπως διαπιστώθηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς και τους συναδέλφους τους της FRONTEX, οι οποίοι τους συνέλαβαν είχαν προμηθευθεί τα πλαστά διαβατήρια και τα εισιτήρια από παράνομο ταξιδιωτικό πρακτορείο στο κέντρο της Αθήνας.

Πέρα από τις τέσσερις συλλήψεις οι αρχές ερευνούν εκατοντάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις (449) όπου το συγκεκριμένο πρακτορείο πουλούσε έναντι 1500-2000 ευρώ, πλαστά διαβατήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επεδίωκαν να περάσουν παράτυπα στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το