Οικονομία

Το Eurogroup ζητά κυρώσεις σε Ισπανία & Πορτογαλία -Αποφασίζει το Ecofin

euro_mosc_dji708

Οι κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία, η κατάσταση στις ιταλικές τράπεζες και το Brexit μπήκαν στο τραπέζι του Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευωζώνης επικράτησε η «σκληρή» τάση με αποτέλεσμα να στείλουν στο Ecofin που συνέρχεται αύριο Τρίτη (οι υπουργοί Οικονομικών όλης της ΕΕ) το ερώτημα για κυρώσεις στις Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω υπερβάσεων του ορίου του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, στα ελλείμματά τους.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας να μπήκε στη συνεδρίαση χαρούμενος και με το κασκόλ της εθνικής του ομάδας, πανηγυρίζοντας το Euro2016, μπορεί να είχε την στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και – χλιαρά – των ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Ιταλίας, όμως δεν κατάφερε να «κάμψει» την σκληρή γραμμή της Κομισιόν για αποκλίσεις στα ελλείμματα της χώρας του και της Ισπανίας.

Οι 19 υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία λόγω των ελλειμμάτων τους, επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στήριξε την Κομισιόν. Οπως είπε υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin της Τρίτης (12 Ιουλίου) αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε πάντως ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» υποστηρίζοντας πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.

Τσακαλώτος: Λάθος οι κυρώσεις – Χλιαρή συμφωνία Γαλλίας, Ιταλίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή. Οπως είπε κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Με την άποψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνέκλιναν στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία, χωρίς ωστόσο να εκφράσουν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.

Ντάισελμπλουμ για ιταλικές τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Eurogroup: «Το “bail in” είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που βασικά λέει ότι αυτοί οι επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματα τους και αποκόμισαν κέρδη τις καλές εποχές πρέπει να έχουν απώλειες στις κακές εποχές» σημείωσε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που έχει εφαρμοστεί νομικά σχεδόν σε όλες τις χώρες» πρόσθεσε. Επεσήμανε δε πως η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για την στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και παρέπεμψε στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών».

Το Brexit

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ενδελεχώς και τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην Ευρωζώνη. Βάσει «προκαταρκτικής εκτίμησης» της Επιτροπής, την οποία παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Πιερ Μοσκοβισί, το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 – 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,2 – 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της Ευρωζώνης ούτε του ESM.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το