Κατηγορίες: Οικονομία

Eurogroup: Τι ζητούν άμεσα οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα

Δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, αλλά ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα δώσει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος στους ηγέτες των 19 χωρών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Πολλά μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπογράμμισε ότι το προσχέδιο του ανακοινωθέντος θα δοθεί στους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης και, όπως είπε, και θα εξαρτηθεί από αυτούς.
Κάναμε πρόοδο σήμερα αλλά έμειναν και ανοικτά θέματα που πρέπει να δουν οι ηγέτες τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Η θέση της Κομισιόν παραμένει. Θέλουμε την Ελλάδα μεταρρυθμισμένη στην Ευρωζώνη, σημείωσε.
Το τέλος του Eurogroup ανακοίνωσε μέσω twitter o κ. Στουμπ, Φινλανδός υπουργός Οικονομικών. «Τέλος το Eurogroup. Παραδίδουμε στη Σύνοδο Κορυφής. Εγινε πρόοδος», έγραψε. Στις δηλώσεις του εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Η Ελλάδα καλείται να περάσει νόμους μέχρι τις 15 Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, υπογράμμισε.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γέργκ Σέλινγκ, δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι η νομοθέτηση προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.
Tο προσχέδιο με τις απαιτήσεις του Eurogroup για συμφωνία με την Ελλάδα
Δεν υπάρχουν οι βάσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αν πρώτα οι Έλληνες δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το συμπέρασμα του προσχεδίου συμφωνίας στο οποίο κατέληξε το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters
Επαναλαμβάνει το προσχέδιο αυτό ότι στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ συμφωνεί ότι το πακέτο των ελληνικών προτάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί και με άλλα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή συμμόρφωση με όρους ενός πακέτου από τον ESM.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Πρέπει επίσης να κάνει μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά και να πάρει μέτρα για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των συντάξεων αλλά και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Ζητάει επίσης να συμμορφωθεί πλήρως με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, με σαφή αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η περίοδος των εκπτώσεων, η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η αγορά γάλακτος και του ψωμιού.
Επαναλαμβάνεται το θέμα του ΑΔΜΗΕ είτε για πώλησή του είτε για ισοδύναμα αυτού που θα φέρουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ζητείται επίσης η δέσμευση της Αθήνας ότι δεν θα καταργήσει μέτρα πολιτικής για τα εργασιακά, που αφορούν σε προηγούμενους μνημονιακούς νόμους αλλά και ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων στους επόμενους μήνες.
Γίνεται επίσης λόγος για ανάγκη συμμόρφωσης της Αθήνας με τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία το δημοσιονομικό συμβούλιο ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, να προωθηθεί ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση, μέσω δημιουργίας ομάδας εργασίας κυβέρνησης – θεσμών.
Σημειώνεται επίσης στο προσχέδιο ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αποτυπωθεί στην έκθεση των δανειστών του 2014 στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαθητές της Πορταριάς ερεύνησαν τις επιπτώσεις του Daniel στην καθημερινότητά τους

Την Τετάρτη 29/5/2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «ESTIA PELION» με θέμα «Τα παιδιά βιώνουν,…

31 Μαΐου 2024

23χρονος σκότωσε την έγκυο αδελφή του «επειδή δεν ήταν πια αγνή»

Φρίκη προκαλεί η δολοφονία 30χρονης και του αγέννητου παιδιού της από τον 23χρονο αδελφό της…

31 Μαΐου 2024

Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Πριν λίγες μέρες η ΔΕΥΑΜΒ, πολύ αναλυτικά…

31 Μαΐου 2024

Η ΛΑΣ Θεσσαλίας για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών του Πλατανιά και της Μηλίνας

Η ΛΑΣ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες του…

31 Μαΐου 2024

Βασίλης Καρράς: Η διαθήκη, η περιουσία και η σχέση του με το χρήμα

Ο Βασίλης Καρράς πίστευε πως η ευτυχία δεν κρύβεται στα χρήματα αλλά και πως τα…

31 Μαΐου 2024

Εκλέχτηκε το προεδρείο του Δ.Σ. Νέων στον δήμο Αλμυρού

Συνεδρίασε, την Δευτέρα 27/05/2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου…

31 Μαΐου 2024