Οικονομία

Eurogroup: Τα πήγατε καλά, συνεχίστε…

Ικανοποίηση επειδή στην Ελλάδα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση Φεβρουαρίου 2,8 δισ. ευρώ
Ικανοποίηση επειδή στην Ελλάδα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση Φεβρουαρίου 2,8 δισ. ευρώ

Την ικανοποίηση του Eurogroup για τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία ήδη εκταμιεύθηκε, εξέφρασε ο πρόεδρος Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει θέσει μηνιαίους στόχους για τους μεγάλους οργανισμούς και συνεχίζει την ίδια διαδικασία με όλους τους φορείς, σημείωσε.

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να καλύψει και τις απαιτήσεις για τη δόση του Μαρτίου», τόνισε.

Στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Eurogroup αναφέρει μάλιστα ότι καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνώντας τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου, προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις με στόχο να εφαρμοστούν στη συνέχεια σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την ορμή στις μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, το χρέος της Ελλάδας δεν θα αναδιαρθρωθεί ξανά φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Bild Zeitung τη Δευτέρα (χθες).

Μάλιστα ο έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν προηγούμενες δηλώσεις του για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος:

«Δεν έγινα κατανοητός. Να επαναλάβω ότι δεν θα υπάρξουν άσχημα νέα από την Ελλάδα φέτος», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.

Σχετικά με την Κύπρο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για τους κίνδυνους χρεοκοπίας.

«Η κυπριακή χρεοκοπία δεν θα πρέπει καν να συζητείται, το φαινόμενο του ντόμινο στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστο», τόνισε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Κύπρος μπορεί να σωθεί», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις τελικές λεπτομέρειες του Κυπριακού μνημονίου – καθώς σύμφωνα με τη φημολογία υπάρχουν ακόμα ενστάσεις εκ μέρους του ΔΝΤ- ωστόσο δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σύντομα στην οριστική συμφωνία.

Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος Μαρτίου, αν και κάποιες λεπτομέρειες θα πρέπει να επιλυθούν, δήλωσαν τη Δευτέρα ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το νησί της Μεσογείου να εξυγιάνει την οικονομία του, και ειδικά τον υπερτροφικό τραπεζικό του τομέα.

“Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου”, είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

Αφαιρώντας ένα από τα επίμονα εμπόδια για μια συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι νέες κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντονι Γκραβίλι, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υφίσταται ιδιαίτερη ταξιδιωτική οδηγία της ΕΕ για τους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων, που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για «ταξιδιωτικές οδηγίες ρουτίνας» που αφορούν πόλεις σε όλα τα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες.

Ο ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε ότι όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, οι ευρωυπάλληλοι λαμβάνουν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Επιτροπής, οδηγίες και συμβουλές, κάτι το οποίο έγινε και στην περίπτωση της Αθήνας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γκραβίλι διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε σημείωμα της Επιτροπής, το οποίο έκανε λόγο για ταραχές στην Αθήνα, λέγοντας ότι το κείμενο της Επιτροπής, που αφορά τις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Αθήνα, είναι «νηφάλιο και προσεκτικά μελετημένο» και συντάχθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και με την ελληνική αστυνομία.

«Οι ταξιδιωτικές οδηγίες επικαιροποιούνται τακτικά, ανάλογα με την επιτόπια κατάσταση. Εν προκειμένω, οι οδηγίες δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά την Αθήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι παρόμοιες συμβουλές εκδίδονται για πόλεις σε όλα τα κράτη-μέλη.Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ως παράδειγμα ότι παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδοθεί κατά καιρούς για τις Βρυξέλλες όταν αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ταραχές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το