Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Eurogroup: Εκταμιεύεται το 1 δισ. ευρώ

Πριν από το τέλος Ιουνίου και προέρχεται από την «κουρεμένη » δόση του Μαΐου

Με άλλο βλέμμα αντιμετώπισαν την Ελλάδα και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζανιά οι υπουργοί στο  Eurogroup που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (χθες)  και διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου.

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επισκεφτεί τη Δευτέρα την Αθήνα και θα ετοιμάσει, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος  Όλι Ρεν, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισαν ότι η τρόικα θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος, «τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει», προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβιτσί, ο οποίος κατά ορισμένες πληροφορίες θα διαδεχθεί τον Ζάν Κλώντ Γιούνκερ στην προεδρία του Συμβουλίου, πριν από την έναρξη του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση των ελληνικών εκλογών με την εξής δήλωση του:

«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο ελληνικός λαός επέλεξε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μοσκοβιτσί.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιλογή αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευαίσθητη στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει ανάπτυξη».

Όσον αφορά τη Γαλλία ο κ. Μοσκοβιτσί εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι το έλλειμμα το 2012 θα διαμορφωθεί στο 4,5% και το 2013 στο 3% μεταφέροντας κατ΄ουσίαν τις αποφάσεις του προέδρου Ολάντ για «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» που θα ακολουθήσει η Γαλλία την προσεχή τριετία.

Ο γερμανός υπουργός Βόλφανγκ Σόιμπλε προτίμησε να αναφερθεί σε γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την ευρωζώνη.

«Η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον EFSF και τον ESM είναι κάτι που προβλέπεται από τις συνθήκες», δήλωσε o Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη του για τις συζητήσεις που έχουν προκληθεί γύρω από αυτό το ζήτημα και τις οποίες ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως πίεση στη γερμανική οικονομική πολιτική που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα στην ευρωζώνη.

«H νομική κατάσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του EFSF – ο ESM δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, αποτυπώνεται στη συνθήκη» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει στη δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι γνωστό, είναι λυμένο και όλη αυτή η φημολογία με ξαφνιάζει καθώς όλα περιλαμβάνονται στις συνθήκες: Μετά την αίτηση ενός κράτους μέλους και τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής»πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Φρίντεν μεταφέροντας το φιλικό κλίμα που είχε καλλιεργήσει ο κ. Γιούνκερ για τη χώρα μας δήλωσε ότι η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος «δεν αποτελεί κάποιο μεγάλο πρόβλημα».

Αντιθέτως η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Φέκτερ είπε ότι «πρέπει να δούμε πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας» προσθέτοντας ότι «αν έχασε πολύ χρόνο τότε θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά».

Σε ερώτηση για τη διάσωση της Ισπανίας θα αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες, η ίδια απάντησε «περιμένω να είναι όπως και στην άτυπη τηλεδιάσκεψη, θα αφορά μόνο τις τράπεζες».

Εν τω μεταξύ άμεση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, χαιρετίζοντας την άμεση συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε «αυτό αποδεικνύει ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ακόμη ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις κόστισαν πολύτιμο χρόνο και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το