Κόσμος

Euro 2016: 50 εκατομμύρια λίρες σε όποιον προβλέψει όλα τα αποτελέσματα

euro 2016
Η επίσημη εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) ξεκίνησε σήμερα έναν «πρωτότυπο» αλλά αμφιλεγόμενο διαγωνισμό που προσφέρει 50 εκατομμύρια λίρες σε όποιον/όποια προβλέψει, ενδεχόμενο εν πολλοίς απίθανο, το αποτέλεσμα του καθενός από τους 51 ποδοσφαιρικούς αγώνες του Euro 2016 που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου.

Ο αριθμός των 50 εκατομμυρίων λιρών (65 εκατομμύρια ευρώ) δεν επιλέχθηκε τυχαία. Για τους υποστηρικτές του Brexit, είναι το ποσό που καταβάλλει καθημερινά το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δεν ληφθούν υπόψη η περίφημη «βρετανική έκπτωση» ούτε οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που παίρνει.
«Θέλουμε όλος ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα ποσό που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν μόνο στα όνειρά τους, εκτός αν είναι τραπεζίτες ή ευρωβουλευτές», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας “Ψηφίστε έξοδο” (“Vote leave”) Ντόμινικ Κάμινγκς.
Για τους υποστηρικτές του Brexit, που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πρόκειται κατ΄αρχ’αν για έναν τρόπο προσέλκυσης δημοσιότητας.
«Δεν παίρνουμε εκατομμύρια από επενδυτικές τράπεζες και δεν μπορούμε να δαπανήσουμε τα χρήματα του φορολογούμενου κατά εκατομμύρια όπως η εκστρατεία για την παραμονή στην ΕΕ. Άρα πρέπει να καινοτομήσουμε», είπε ο Κάμινγκς, ο οποίος σημείωσε ότι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ έχει διοργανώσει παρόμοιους διαγωνισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως ο διαγωνισμός πληροί επίσης και μια άλλη λειτουργία, εκείνην της συγκέντρωσης πολύτιμων δεδομένων: για να συμμετάσχει κανείς ηλεκτρονικά θα πρέπει όχι μόνο να είναι γραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα, αλλά και να είναι έτοιμος να δώσει τα στοιχεία του και να πει πώς σκέπτεται να ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.
Αυτό έκανε τον Τζέιμς Φόρσαϊθ, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του περιοδικού “The Spectator”, να πει πως ο διαγωνισμός είναι στην πραγματικότητα “η πιο θρασεία στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής άσκηση συγκέντρωσης δεδομένων”.
Κι αυτό με ελάχιστο κόστος, καθώς οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος στον διαγωνισμό είναι μηδαμινές. Σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Landbrokes, «υπάρχει μία πιθανότητα στα οκτώ δισεκατομμύρια» να προβλεφθεί το αποτέλεσμα (νίκη, ήττα ή ισοπαλία) των αγώνων μόνο στη φάση των ομίλων.
«Προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε πιο μακριά αλλά το σύστημά μας “τα έπαιξε”», πρόσθεσε ο Άλεξ Ντόνοχιου, εκπρόσωπος της εταιρίας στοιχημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, το “Vote Leave”, προνοητικό, προσυπογράφει μια ασφάλεια και θα δώσει 50.000 λίρες σε εκείνον που θα φθάσει πιο κοντά στο σωστό αποτέλεσμα, εν είδει παρηγοριάς.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το